Грипната епидемия върви по-бавно тази година

Досега смесицата от грипни вируси не са покрили стойностите за епидемия у нас. Това каза пред бТВ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Досега винаги един щам надделяваше и се обявяваше епидемия. В Европа взе предимство щамът Калифорния, след това се включиха и доста от Б вирусите, последно установяваме, че 26 нови положителни проби имаме, от които половината са Б, половината са А грипни вируси, добави Кунчев и уточни, че А грипните вируси имат по-голям потенциал да предизвикват епидемии.

Здравният инспектор каза, че 70-75% от положителните проби в момента са от свински грип."За обикновения човек какъв точно тип грип боледува няма особено значение. Всеки грипен вирус може да предизвика усложнения - бронхити, отити и т.н.

По принцип тазгодишната епидемиявърви малко по-бавно. Вече 3-та - 4-та седмица нарастват вирусите, а темпът на развитие на епидемията е малко по-бавен.

Вероятно в по-високата възрастова група хората имат имунитет към Калифорния. Но за първи път виждам грипни заболявания, които много хора ги изкарват на крака", заяви Кунчев.Той подчерта, че имунитетът при грипа трае най-много година, поради което се налага да се съобразява ваксината с всеки нов щам.

Здравният инспектор съобщи, че в момента с най-висока заболеваемост е Хасково и там вероятно вече е обявена грипна епидемия.Следват Пазарджик. Кърджали, Ловеч, Силистра като градове с най-висока заболеваемост от грип в момента.

"За София картината не е драматична все още. Тук има повишаване на заболеваемостта, но тя върви към средната за страната, не е чак толкова висока. Когато вземат решение нашите колеги по места за обявяване на грипна епидемия, те не вземат предвид дневните данни. Базираме се най-вече на седмична заболеваемост, защото има хора, които предпочитат да ходят на лекар в определен ден от седмицата", посочи Кунчев.

Той разясни как започва заболяването от грип - вирусът влиза в клетките, развива се първо чрез носоглътката. Когато излезе масово, вече има висока температура, главоболие, болки в мускулите и втрисане.

Източник: http://www.klassa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини