700 лева на приемно семейство в Кърджали, мераклии няма

Брифинг в Дирекция"Социално подпомагане"

Близо 700 лева получават професионалните приемни семейства, но мераклии в Кърджалийска област има малко. Съгласно разпоредбите на закона за едно настанено дете се полага сумата от 465 лв., за две -496 лв, а за три-527 лева. Освен това за дете до 7 г. са предвидени средства в размер на 195 лева, а до 14 години-227,50 лв. Когато то е над 14 години сумата е 260 лева.

Сериозното заплащане предполага и сериозни отговорности, коментира шефът на Дирекция “Социално подпомагане “ в Кърджали Севда Димитрова. На брифинг от дирекцията представиха проекта “И аз имам семейство”, който се осъществява в 82 общини в страната. В област Кърджали партньори са общините Ардино, Кърджали, Момчилград и Крумовград. Цели се популаризиране на проекта и обучение на приемните семейства. Общо до сега са утвърдени 8 приемни семейства-5 професионални, 1 при условишя на заместваща приемна грижа и 2 доброволни.

В Кърджалийска област случаите на изоставяне на деца не са практика. Вероятно това обяснява и обратната тенденция да няма много желаещи да станат приемни родители, казаха от Дирекция “Социално подпомагане”. Те смятат, че в областта има уславия да се приемат деца от други области, където практиката да се изостяват е утвърдена.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини