Посланик на добра воля хвърля мост между България и Турция

Нешко Нешев

Акордионистът от Кърджали Нешко Нешев от години е Посланик на добра воля по света. Той е един от хората прехвърлили мост между културите на България и Турция. През последните години той неколкократно гостува на новогодишната програма на турската национална телевизия ТРТ-Мюзик заедно с оркестър “Тракия”.Нешко Нешев свири от 1978 г. в Дома на културата в Кърджали. Още от тогава експериментира с мотиви от балканския фолклор, смесвайки ги с елементи от рок, джаз и класическа музика. От дете е приятел и партньор с виртуоза на кларинета Иво Папазов -Ибряма.

Много преди Горан Брегович открихме дълбоките корени на балканската музика. Ние заимствахме от съседите, те от нас. Така неусетно стигнахме до момента да свирим заедно. В балканската музика има смесица от много култури, но маята е от Ориента. Затова тя се слуша в широки културни хоризонти, каза за Кърджали бг вести Нешко Нешев.

Виртуозният акордионист е близък приятел с големия турски цигулар Недим Налбантоглу. Запознават се през деведесетте години на миналия век в Берлин. Прави с него джаз квартет и издава албум. Заедно Налбантоглу и Ибряма са поддържаща група на виртуоза на китарата Джон Маклафлин по време на негово турне.

Нешко Нешев става известен в Турция с две пиеси. Зрителите на неговото шоу остават поразени от музиката му. Не могат да обяснят с думи впечатленията си. През 2010 г. прави първата си програма с известния продуцент Хакан Гюнгьор. Той се надсвирва с много известни музиканти. Гюнгьор слага фрагмент от пиеса на Нешев за шапка на предаването си “Когато се каже музика”.

Нешко Нешев споделя, че освен за него в Турция отдавна знаят и за оркестър “Тракия”, с който свири от години. Дори се появили имитатори. Особено много са кларинетистите, подражаващи на Ибряма. Наскоро в Одрин са гостували с оркестъра на фестивал на кларинетистите. Дошли най-големите имена на този инструмент от Ориента.

Тази Нова година Хасан Гюньор го кани отново в предаването “Фантастик”. Събрал ги заедно със своята съпруга и солистка на оркестър “Пандора” Мирел Азисоглу-Гюнгьор. С тях започва програмата на ТРТ.

Много музика има в моята глава. Каквото и да направя се получава, споделя магията си Нешко Нешев. Той е носитетел на Награда от Института за световна музика в Ню Йорк. Папа Йоан Павел ІІ му връчва медал със своя лик, заради мисията му за градеж на мостове между култури.

Нешко Нешев и Иво Папазов са откритието на големия продуцент Джо Бойд. Когато ги чува за първи път изтърва на земята кюфтето и бирата си по време на почерпка. Нешо Нешев изсвирва Токата и фуга на Бетовен с мотиви от българско хоро. Следват 5 диска в САЩ, от които откроява “Балкански Орфей”.

Въпреки световната слава той с умиление си спомня за първата голяма творба “Беломорска сюита” с битов оркестър и народен хор. Тя е класирана в радиоконкурс в Братислава и е излъчена за един месец 130 пъти. Нешко Нешев печели заслужено първа награда.

Имам чувството , че все още не съм изсвирил най-доброто, което мога. Чакайте нови творби,врича се музикантът.

Георги Кулов

 

 

 

 

 

 

 

Мирел Гюнгьор
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини