Там, където змиите са повече от хората

Това е затънтено китайско селце със страшна тайна. Преди няколко десетилетия местните жители на Дзъсъцяо са се препитавали с животновъдство и риболов, пише BBC.

Но сега отглеждат змии – сред тях и питони, и кобри. В селото имат около 3 милиона змии, което ще рече – по около 3000 змии на човек.

Ако стъпите в една от минимум 100-те ферми за змии в селото, ще видите влечугите в малки дървени кутии, подредени една върху друга.

През летните месеци ще видите бетонни ями, пълни с едни от най-опасните змии в света. Една специална змия е най-страшната тук – така наречената „змия пет стъпки“. Тя е толкова смъртоносна, казват местните, че ако те ухапе, ще извървиш максимум пет стъпки, преди да умреш.

Влечугите се отглеждат заради месото им, което се продава по ресторанти. А части от тялото им се ползват в традиционната китайска медицина.

Китайската година на Змията започва скоро и жителите на селото Дзъсъцяо се надяват на повече печалби.

„Надяваме се наистина печалбите ни да се удвоят“, казва 61-годишен фермер Ян, който е пионер в развъждането на змии в селото.

„Нека змията ни донесе благоденствие и щастие“, казва още той.

Г-н Ян разказва, че хванал дива змия за първи път, когато страдал от сериозна болест – хванал я с цел да се излекува.

Виждайки бизнес възможностите в това, той започнал да развъжда змии и много скоро направил малко богатство. А съселяните му последвали примера.

Има и очевидни рискове при отглеждането на змии. Има и смъртни случаи в селото, след като отровна змия ухапва стопанина си. Но нарастващото търсене на змии направило иначе бедното село в богато място, където повечето жители имат приходи от десетки хиляди долара.

„Да отглеждаш змии, изисква опит и техника“, казва Ян, чийто бизнес в момента възлиза на няколко милиона долара. Неговата компания инвестира и средства в извършване на проучвания с цел подобряване храненето на змиите, както и техники за инкубиране на яйца с цел повече змии да оцеляват.

Змиите са известни със своите лековити свойства в китайската медицина. Те често престояват в супа или вино, която после се пие – така имунната система на пациента се подобрява значително.

А в магазина на г-н Ян има куп змийски стоки, включително и змийски прах. Той се е специализирал и в изнасянето на стоки извън страната.

Хора, пътуващи от хиляди километри, идват при г-н Ян за лековитите вещества. Един от пациентите бил обездвижен от три години насам, но след като пиел змийското лекарство в продължение на няколко месеца, той проходил. „Змиите са моят спасител. Бях ужасно уплашен от тях, но вече не е така, след като те ме спасиха“, споделил пациента пред Ян.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини