5 °C

В Момчилград работят центрове за деца със специални потребности

В пет училища и две детски градини са разкрити центрове за работа с деца и ученици със специални образователни потребности. Проектът е на Община Момчилград, който се реализира в партньорството на училищата ОУ „Д-р Петър Берон”, СОУ „Н. Й. Вапцаров”, ОУ „В. Левски” с. Равен, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Нановица, ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Звездел, ЦДГ „Щастливо детство” и ЦДГ „Зорница”.

Центровете са ремонтирани, оборудвани и обзаведени по проект „Не сме различни”, договор № BG051PO001-4.1.04-0094 за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси», схема «Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности». В центровете работят учители от съответното училище и детска градина, които след като преминаха пет модулно обучение, проведено от преподаватели от Софийски университет «Св. Климент Охридски», също партньор по проекта, започнаха идентифицирането на специалните бразователни потребности на интегрираните в общообразователни училища и детски градини деца. На база оценки, учителите от училищата и детски градини съвместно с ресурсни учители от Ресурсен център – Кърджали изготвиха индивидуални програми и планове на около 119 деца със СОП. Освен по индивидуални програми в центровете се работи и по извънкласни дейности, подпомагащи интеграцията и адаптацията на децата и учениците със СОП към детската и училищно среда, както и дейности насочени към приемане на различията от връстници и съученици. През  октомври се създаде Web – базирана информационна система, благодарение на която община Момчилград разполага с регистър за деца със СОП, живеещи на територията на общината и посещаващи детски градини и училища, както и такива които по различни причини не посещават масови детски градини и училища. Тази информация дава възможност на община Момчилград да предприема и други мерки за създаване на подкрепяща среда на децата със СОП.

В рамките на проекта се проведоха обучения и на представители на местни власти, Дневен център за деца с увреждания, Център за обществена подкрепа, социални работници от Отдел „Закрила на детето” и НПО.  Предвидени бяха и обучения за родители. Целта им беше да се създаде действащ механизъм за интегриране на децата със СОП в системата на общото образование. 

Двата клуба за извънкласна дейност Клуб „Веселушко” и  Клуб „От раклата на баба” към Центъра за работа с деца със специални образователни потребности на ОУ „Д-р Петър Берон” – Момчилград бяха организирали новогодишно тържество със специално подготвена пиеса „Владетелката на времето”, в което освен децата със СОП активно участие взеха и техните съученици.

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Момчилград носи цялата отговорност за съдържането на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Министерството на образованието, младежта и науката”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини