В Момчилград работят центрове за деца със специални потребности

В пет училища и две детски градини са разкрити центрове за работа с деца и ученици със специални образователни потребности. Проектът е на Община Момчилград, който се реализира в партньорството на училищата ОУ „Д-р Петър Берон”, СОУ „Н. Й. Вапцаров”, ОУ „В. Левски” с. Равен, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Нановица, ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Звездел, ЦДГ „Щастливо детство” и ЦДГ „Зорница”.

Центровете са ремонтирани, оборудвани и обзаведени по проект „Не сме различни”, договор № BG051PO001-4.1.04-0094 за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси», схема «Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности». В центровете работят учители от съответното училище и детска градина, които след като преминаха пет модулно обучение, проведено от преподаватели от Софийски университет «Св. Климент Охридски», също партньор по проекта, започнаха идентифицирането на специалните бразователни потребности на интегрираните в общообразователни училища и детски градини деца. На база оценки, учителите от училищата и детски градини съвместно с ресурсни учители от Ресурсен център – Кърджали изготвиха индивидуални програми и планове на около 119 деца със СОП. Освен по индивидуални програми в центровете се работи и по извънкласни дейности, подпомагащи интеграцията и адаптацията на децата и учениците със СОП към детската и училищно среда, както и дейности насочени към приемане на различията от връстници и съученици. През  октомври се създаде Web – базирана информационна система, благодарение на която община Момчилград разполага с регистър за деца със СОП, живеещи на територията на общината и посещаващи детски градини и училища, както и такива които по различни причини не посещават масови детски градини и училища. Тази информация дава възможност на община Момчилград да предприема и други мерки за създаване на подкрепяща среда на децата със СОП.

В рамките на проекта се проведоха обучения и на представители на местни власти, Дневен център за деца с увреждания, Център за обществена подкрепа, социални работници от Отдел „Закрила на детето” и НПО.  Предвидени бяха и обучения за родители. Целта им беше да се създаде действащ механизъм за интегриране на децата със СОП в системата на общото образование. 

Двата клуба за извънкласна дейност Клуб „Веселушко” и  Клуб „От раклата на баба” към Центъра за работа с деца със специални образователни потребности на ОУ „Д-р Петър Берон” – Момчилград бяха организирали новогодишно тържество със специално подготвена пиеса „Владетелката на времето”, в което освен децата със СОП активно участие взеха и техните съученици.

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Момчилград носи цялата отговорност за съдържането на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Министерството на образованието, младежта и науката”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини