Октай Енимехмедов остава в ареста

СРС остави в ареста Октай Енимехмедов, като му наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража, предаде репортер на БГНЕС. По-рано Енимехмедов заяви пред съда, че уважава законите на България. "Като цяло държавността е моят приоритет. Може би от възрастта идеалите, които имам, ме подтикнаха да извърша това деяние, за което не съжалявам. Единствено съжалявам, че пистолетът ми засече", заяви Октай. Младият мъж посочи, че не бяга от наказателна отговорност, подчерта, че се е качил на сцената, насочил пистолет срещу Ахмед Доган, но не с цел да го убие, а да го сплаши. Любопитен елемент в начина, по който започна да говори Октай пред съда, бе началото, в което той се обърна към магистратите с думите: "Уважаеми, народни представители". Съдия Вержиния Петрова го поправи, но Октай продължи без да се смути. Така той освен, че каза, че не бяга от отговорност и не искал да убива Доган, говори и за миналото си. Подчерта, че е правил престъпления, но е и поел отговорността си за тях. Полагам усилия като всеки български гражданин да допринеса с нещо за тази страна. Явно той е слушал внимателно какво говори прокурорът, защото му репликира на тезата, че мъжът представлява заплаха за обществото. "Не мисля, че съм заплаха за обществото. Аз мисля, че съм в полза, а не заплаха за обществото", каза Октай пред съда. "Заплаха бих могъл да бъда за тайното общество на ДПС", каза той. 25-годишният мъж заяви още, че няма намерение да се укрие, по-скоро някой друг може да има такова намерение "с цел да ме затрие". "Надявам се на справедлив процес", каза Октай.

Прокуратурата го обвини за това, че три пъти публично е насочил газов пистолет към Ахмед Доган и е направил опит да възпроизведе изстрел. Обвиненията са две – едното е за закана за убийство, а другото е за хулиганство, което се отличава с особена дързост. В началото обвинението е било за опит за убийство, но после е променено. Според прокуратурата има опасност той да извърши друго престъпление и прокурорът посочи "изключително завишената опасност". Прокурорът каза още, че действията на мъжа са брутална демонстрация против обществения ред, както и че са много груба форма, която засяга интересите на човека и обществото.

Стана ясно, че Октай е бил осъждан два пъти, докато е бил непълнолетен за грабеж и побой по хулигански подбуди. Има и друга присъда – глоба от 500 лева. Има висящо дело в Бургас за хулиганство, на което е осъден на първа инстанция. Според прокуратурата има опасност да се укрие, като мотив за това прокурорът посочи и това, че Октай не живее на постоянния си адрес в Бургас, както и че не е посочил прецизно адреса си в София.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини