Версия: Турция поръчала атентата срещу Доган

Има огромна опасност за етническия мир в страната, твърди водещият офицер на Сокола от ДС Марин Маринов. “Турските служби стоят зад поръчката на атентата срещу Ахмед Доган”. Това заяви пред  TV7 о.з. полковник Марин Маринов, който е известен като водещият офицер на Сокола в Държавна сигурност.“Има огромна опасност за етническия мир след атентата срещу Ахмед Доган. В момента ври и кипи в смесените райони в България”, каза още той. Преди седмица почетният вече председател на ДПС бе нападнат с газов пистолет от 25-годишния Октай Енимехмедов по време на националната конференция на движението в зала 3 НДК. Марин Маринов обясни, че има своя версия за случилото се, според която имемнно турските специални служби стоят зад атентата, защото Доган им пречи, понеже запазва етническия мир в страната ни. “В най-близко бъдеще тук ще има събитие като в Сирия, турската армия може да дойде до Пловдив, дори до София”, пророкува о.з. полковникът. “Те ще ползват този конфликт да влязат в България”, прогнозира още Марин Маринов.Журналистът Елена Йончева също изказа мнение, че има поръчител в това покушение. Според нея изместването на гледната точка, че това е едва ли не битов скандал, подценяването на ситуацията, може да доведе до много тежки последици.  „Октай е зависим, ако е разпространявал наркотици, той лесно може да бъде управляван, подчерта още Йончева. Според нея обаче е много важно да се обърне внимание на речта на Доган, в която са били казани две много важни неща: какво се случва с демократичния процес у нас и вторият проблем – неоосманизма, чиято първа проява виждаме в Сирия, каквито са и политическите виждания на турския премиер Реджеп Ердоган. Тези неща са били пренебрегнати, вместо за тях да има значителен дебат, защото засягат нашия живот, подчерта още Елена Йончева.В един пасаж от доклада си на 8-ия конгрес на ДПС, Ахмед Доган намеква за отношенията на правителството с турския премиер Реджеп Ердоган:

Машината на страха е конструирана по свой образ и подобие и е пусната в действие! И тя произвежда страха, но въпреки това „нашият герой спасител” не се чувства сигурен. Той иска да бъде презастрахован и затова решава в приятелски порядък да се обърне към турския си колега от Анкара да му се притече на помощ с каквото може. И естествено колегата му от Анкара откликва положително. Не искам да коментирам поведението на чужди премиери от коректност, въпреки че имам морално основание за това. Искам само да припомня на „нашия герой спасител”, тъй като той не обича да чете и хабер си няма от история, че няма нищо ново под слънцето на историята. Затова той вероятно не знае, че така влиза в странни отношения, които имат аналогични модели в историята на Балканите”.

Тази част от речта на Доган се отнася пряко и до Касим Дал, който се ползва с по-голямо доверие от страна на Анкара, отколкото самият Доган. Близостта между Бойко Борисов и Дал е известна от години. Самият Борисов е споделял публично, че с Касим Дал са големи приятели. В ДПС пък открито твърдят, че властта финансира и помага на партията на Касим Дал и Корман Исмаилов.

Източник: http://www.mignews.info

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини