БСП се закани да построи ”Белене” след изборите


Когато спечелим предстоящите парламентарни избори, ние отново ще отворим проекта "Белене" и може да бъдете сигурни, че ще построим нова централа, заяви депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов. Референдумът беше напълно излишен, хората го бойкотираха, защото са против АЕЦ "Белене", заявиха от ГЕРБ.

Управляващите са притеснени от резултатите на референдума за развитие на ядрената енергетика чрез построяване на нова ядрена електроцентрала. Вотът на хората е ясен - той е срещу Бойко Борисов, каза Найденов пред БНТ, повтаряйки мнението на лидера на левицата Сергей Станишев.
По последни данни при 97% обработени секционни протоколи, 60,551% от гласувалите са отговорили с "Да" на националния референдум на въпроса, отрицателен вот са дали 38,024%.

Найденов заяви, че кампанията срещу атомната централа е била много злостна, цитира го КРОСС. Самият въпрос беше наложен от мнозинството и беше неточен, некоректен и глупав. Цялото правителство рови по кашони и се чудеше откъде да намери компромати срещу централата. Беше впрегната държавната машина, добави той.

По думите му от ГЕРБ са най-потърпевши от референдума.
"Ние спечелихме 60% и доказахме, че българското общество иска да има нова атомна централа. Управляващите не искат да се съобразят с мнението на толкова много българи, но това ще им се върне на парламентарните избори", уверен е социалистът.

На коренно противоположната позиция е депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, който смята, че референдумът е бил напълно излишен. "Похабихме много енергия и пари, без да има смисъл. Хората отказаха да гласуват, защото са против строежа на АЕЦ "Белене". Позицията на тези 80% негласували е против и те бойкотираха референдума", допълни Димитров.

Според него вотът на недоверие е към БСП, които поискали референдума.
"Ние ще се съобразим с мнението на тези 6 милиона хора, които бяха против строежа в Белене и ще прекратим проекта "Белене", разкри той.
За същото се обявиха вчера и от Синята коалиция.

В парламента ГЕРБ е гласувал „против”, така че и да влезе въпросът отново там, ще гласуваме „не”, заяви също вчера премиерът Бойко Борисов.

Димитров смята, че е нормално всеки да се обявява за победител в референдума.
"Тезата на ГЕРБ е малко по-различна. Всички загубихме от този референдум. АЕЦ "Белене" е един компроментиран проект. Знак на равенство между строеж на нова АЕЦ и благоденствие на регионите е глупост. Вместо да заравяме тези 20 млрд. лева в новата АЕЦ, по-добре да ги дадем за инфраструктура и хората в Белене ще бъдат много по-доволни", смята депутатът.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини