Най-ниската активност на референдума е в Кърджалийско

Най-ниската избирателна активност за първия демократичен референдум в страната е регистрирана в Кърджалийска област, едва 5% от гласоподавателите отидоха до урните. Според областния лидер на ДПС Бахри Юмер причината е в усложнената обстановка след падналия в Родопите сняг, но и в разминаването на данните от избирателните списъци и броя на реално живеещите в региона хора с право на глас. „Според списъците избирателите в община Джебел са около 21 000, а действителният им брой е 8 000. От тях над 2 000 души са на гурбет в Европа, хиляди са изселниците в Турция с двойно гражданство. Но всички те фигурират в списъците, за каква активност да говорим?”, каза Бахри Юмер, който е и кмет на община Джебел. Според неговата прогноза до урните ще стигнат не повече от 2 000 избиратели, въпреки проблемите с непроходимите пътища.

„ДПС не може с инструкции да активизира електората си и да го прати да гласува днес. Не мисля, че липсата на препоръка от централното ръководство е причина за слабия интерес на хората към референдума. Въпрос на личен избор е днес да се преброди из преспите, за да упражниш правото си на вот”, коментира Юмер.

„БСП си лъсна имиджа с кауза пердута! Тръгнаха да правят подписка за референдума, но в планински райони като Кърджалийския провеждането му е под въпрос. Дано сега социалистите да изтрезнеят, защото народът ни е интелигентен и не иска да става заложник на огромни дългове, които да завещае на децата си”, посочи Цвета Караянчева, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ и областен лидер. Тя допълни, че днес е била ангажирана цялата държавна машина, за да помага на кметовете по места. Членове на комисии са бродили по 2-3 километра пеш до секции, до които е невъзможно да стигне с автомобил, уточни Караянчева.

Според областния председател на БСП Милко Багдасаров отчетената слаба активност всъщност не е реална. „В избирателните списъци фигурират всички изселници в Турция. Но ако активността се изчислява по броя на реално живеещите в Кърджалийско гласоподаватели, резултатът ще е умножен по две и ще се види, че много райони са след нашия”, подчерта той. Багдасаров уточни още, че в щаба се правят актуализирани и точни сметки за активността на избирателите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини