И Би Би Си прогърмя: Въоръжен атакува Ахмед Доган в България

Мъж опря пистолет в главата на лидера на етническа турска партия в България по време на конференция, излъчвана по телевизията. Новината се превърна във водеща и за една от най-авторитетните световни медии Би Би Си.
Лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доганостана невредим, а нападателят беше обезвреден и повален на земята от гардове, пише британската медия, пропускайки факта, че беше направен опит за линч на нападателя – Октай Енимехмедов, от част от ръководството на ДПС и делегати на конференцията.
Инцидентът се случи в събота на конференция на партията в центъра на столицата на България – София. Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че нападателят е опитал два пъти да стреля, но "най-вероятно пистолетът е засякъл". Той добави, че нападателят има криминални регистрации за притежание на наркотици, кражби и хулиганство. Полицията арестува нападателя – 25-годишен мъж от черноморския град Бургас. Освен пистолета, той бил въоръжен с два ножа, пише Би Би Си.

Либералната партия ДПС представлява етническите турци и други мюсюлмани, които са около 12% от населението на България, което е около 7 млн. души, посочва британската медия.Президентът Росен Плевнелиев заяви: "Българското общество е традиционно известно със своята толерантност, с взаимното приемане и с уважение между различните етноси и религии. Затова от името на всички българи изразявам възмущение от този неприемлив акт на насилие".

Атентати срещу политици не са често срещано явление в България, но през 1996 г. бившият премиер Андрей Луканов бе убит близо до до дома си в София, припомня британската медия.Опитът за покушение срещу Ахмед Доган оглави Топ 10 на най-четените новини за деня в сайта на Би Би Си.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини