Депутати се хвана гуша за гуша за майчиния език

При обсъждането на второ четене на Закона за предучилищното и училищно образование, депутати спорят за това дали да се въведе задължителност на изучаването на майчин език в училище, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Стефани Михайлова от ГЕРБ заяви, че постоянно намалява броят на желаещите да изучават турски език. По данни на регионалния инспекторат в Кърджали една от основните причини за това намаляване на интереса е например е, че родителите избират децата да учат като допълнителни предмети български и английски език. Решението не е правото да се превърне в задължение, а да се наложи на държавната власт да изпълнява закона, каза народният представител. Лютви Местан репликира Стефани Михайлова като каза, че е абсолютно несъстоятелно твърдението, че ГЕРБ няма да осигури изучаване на майчин език, защото родителите нямали потребност от това изучаване. Стефани Михайлова отговори, че в предложението на ДПС задължението за изучаване на майчин език не е към държавата, а е към гражданите. Хамид Хамид от ДПС каза, че задължението е насочено към държавата, т.е. законът задължава държавата да осигури реални условия за изучаване на майчин език – да осигури стандарт и учебници, защото сега този стандарт не се спазва. Нека не спекулираме с Възродителния процес, призова Снежана Дукова от ГЕРБ, като де обърна към колегите си от ДПС. Законът и в този момент дава изключителни права, смята Дукова. Тя заяви, е при посещението си в Кърджали родители са заявили, че искат децата да знаят български език.
Когато едно право не е съпроводено с необходимите законови гаранции, то остава бланкет, превръща се във формално, каза Четин Казак от ДПС.
Юнал Лютфи от ДПС заяви, че България е ратифицирала рамковата конвенция и там ясно са разписани правата на малцинствата, включително и културните права.

 Лютви Местан от ДПС предлага в закона да се добави текст за малцинствата, който гласи: „Системата на училищното образование осигурява на учениците, принадлежащи към малцинства, наред със задължението им да изучават и ползват български език, задължителното изучаване на техния малцинствен език 4 часа седмично, в съответствие с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка по учебния предмет „Майчин език”, разработен в рамките на държавния образователен стандарт”.

Източник: Агенция Фокус

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини