Половината домакинства в Кърджалийско ползват вече Интернет

През 2012 г. в област Кърджали 54,0 % от домакинствата имат достъп до интернет.43,9% от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично), като най- активни са младите.Това сочат данни на Териториалното статистическо бюро в Кърджали.Посочва се също,че 78,9 % от от населението на възраст 16 - 34 навършени години използва редовно интернет.83,3 % от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа.

От ТСБ информират,че 16,5% от населението на възраст 16 - 74 навършени години си взаимодейства с обществените институции по интернет.

 

Това сочат регионалните данни от последното изследване за използването на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) от домакинствата и лицата, което се провежда ежегодно по обща методология във всички държави - членки на Европейския съюз.

През 2012 г. 76% домакинствата в Европейския съюз имат достъп до интернет. Данните по страни, разкриват големи различия между първите : Холандия (94%), Люксембург (93%), Дания и Швеция (с по 92%) и последните: България (51% ), Гърция и Румъния (с по54%).

Нивото на показателя у нас още е ниско, но не е за подценяване тенденцията за много бързо навлизане на новите технологии. За пет-годишен период относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в България се е удвоил.

В периода 2010-2012 г. домакинствата в област Кърджали , с достъп до интернет, бележат впечатляващ ръст от 42,5 процентни пункта, като през 2012 г. този показател за областта (54 %) вече е по-висок от средния за страната.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини