Необикновена комета ще прелети над България през 2013 година

Необикновената комета C/2012 S1 ще прелети над България преди изгрев слънце на 29 ноември 2013 година, която ще премине на 160 млн. километра от Земята.

Това потвърди д-р Никола Петров, директор на обсерваторията в Рожен. Заради силната си яркост тя ще може да се види през деня с обикновен бинокъл. Супер ярката комета ще засенчи дори Луната. Рядкото небесно явление ще се наблюдава в нощта на 28 срещу 29 ноември 2013 година. На 3 ноември се очаква да се случи едно сравнително рядко слънчево затъмнение, което се нарича хибридно – защото от една страна от определени положения и позиции ще се вижда като пръстенообразно, а от други места - като пълно слънчево затъмнение, обясни Никола Петров.

Тогава кометата ще бъде поне 10 пъти по-ярка от Венера. По думите на учения опашката й ще бъде толкова голяма, че ще закрие половината видимо небе. Тя идва от облака на Оорт и е покрита с аморфни ледове. На тях кометата дължи и силната си яркост. Тя ще бъде толкова ярка, че ще може да се наблюдава дори през деня. Това се случва на няколкостотин и дори на хиляди години веднъж, уточни астрономът.

В момента се наблюдава слънчева активност, която може да предизвика силни магнитни бури на Земята. Д-р Никола Петров обаче опроверга тезата за предстоящ „слънчев Апокалипсис“, за който предупреди НАСА.Едни от най-негативните последици от подобен катастрофичен сценарий са блокиране на банковите транзакции и компютърните мрежи,телевизионни канали, както и спътникова комуникация, които да оставят хората без телефонни връзки. Това е вероятен сценарий, който обаче не може да се предвиди, каза Никола Петров.Ако все пак някога подобно нещо се случи, прекъсването на комуникациите може да продължи от няколко часа дори до няколко дни.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини