ДПС бойкотира сесията на местния парламент, остави опозицията пред празни ясли

Банките на ДПС останаха празни

Групата съветници на ДПС изненада опозицията в местния парламент на Кърджали, като бойкотира днешното заседание. Сесията бе извънредна и бе насрочена по искане на 15 народни избраници от БСП и ГЕРБ. Единствената точка в дневния ред бе предсрочното прекратяване на пълномощията на председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа.

В 9,30 часа паркингът пред Бизнесинкубаторът, където се провеждат заседанията на местния парламент се изпълни със съветници от опозицията , кметове на населени места и журналисти. В 9,55 пристигнаха кметът Хасан Азис ,председателят на местния парламент Раиф Мустафа и председателят на групата съветници на ДПС Расим Мустафа.

Народните избраници влязоха в залата. По иниатива на Раиф Мустафа началото на заседанието бе отложено с двадесетина минути. В залата влязоха 18 съветници.

Раиф Мустафа и Хасан Азис заеха мястото си на президиума. Раиф Мустафа обяви, че заседанието е в съответствие с чл.23,т.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който по искане на една трета от съветниците може да се свика извънредно сесия. Няма кворум, тъй като от 41 съветници отсъстват 23 . Заседанието не може да започне, посочи Раиф Мустафа.

Веднага след неговите думи лидерите на опозицията дадоха изявления за медиите. Председателят на ОбС на БСП Милко Багдасаров подчерта, че съпартийците му не целят саморазправа с Раиф Мустафа. Той отбеляза ,че целта на социалистите е по-голяма. Те искат нов стил, нова атмосфера в управлението, тъй като сега има криза в управлението на общината на фона на тежка управленческа криза в страната. Той обвини Раиф Мустафа , че демонстрира непукизъм. Твърдят ,че сме безполезни,упрекна Багдасаров съветниците от ДПС. Той каза , че една от възможностите пред червените е да влизат на сесии, но да гласуват въздържали се. Винаги можем да се радикализираме,натърти Багдасаров.

Милан Миланов от БСП обяви, че депесарите са постъпили възможно най-тъпо. Точката не отпада от дневния ред и ние ще искаме отново нейното гласуване, категоричен бе Миланов.

Лидерът на ГЕРБ Илия Илиев обяви бойкота на ДПС като прецедент в работата на местния парламент. Той го определи като демонстрация на сила от страна на групата съветници на Доган. Искаме оставката на Раиф Мустафа, заради скандалната сесия на 21 октомвври 2012 г. Още тогава ДПС демонстрира силата си, като не се съобпразяват с гражданите, повечето от които са гласували за нас в Кърджали, заяви Илия Илиев. Според него лидерите на ДПС са се уплашили от искането за тайно гласуване на оставката на Раиф Мустафа и затова не са допуснали съветниците до сесия.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини