Русия ще тества засекретената хиперзвукова ракета

Министерството на отбраната на Русия определи срок за първите пълноценни изпитания на хиперзвуковата ракета. Тя може да развива скорост до 5,8 хил. км/ч. Изпитанията ще са през юли-август 2013 год и ще са на полигона в Ахтубинск, Астраханска област.

Проектът на руската хиперзвукова ракета е засекретен, затова нито задачите, нито тактико-техническите й характеристики се споменават. Първите изпитания на ракетата са били през 2012, но при тях било проверявано отделянето на ракетата от самолета, пуска на собствения й двигател и при при това тя прелетяла няколко километра с дозвукова скорост и се приземила.

На насрочените за лятото изпитания ракетата ще изпълни по-дълъг полет с хиперзвукова скорост, като  двигателят ще работати в няколко режима.

Разработката на хиперзвукови ракети продължава от 1970-те години, но след края на СССР на практика спира.  В момента руското "НПО машиностроения" съвместно с Индия разработва хиперзвукови крилати ракети, а корпорация "Тактическое ракетное вооружение" създава ракета, способна да лети със скорост 12-13 пъти скоростта на звука.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини