Арменец иска да е кърджалиец, държавата го праща като пушечно месо в Нагорни Карабах

Гор Валерик

Българската държава праща18 годишен отличник да воюва в Нагорни Карабах , вместо да му даде гражданство. Младият арменец Гор Валерик емигрира в Кърджали от Еереван през 1994 г. с родителите си. Той е едва две годишен и така не научава арменски. В столицата на Източните Родопи учи в СОУ”Отец Паисий” и до миналата година е отличник.

Гор Валерик, няма личен живот, няма приятелка, не ходи по дискотеки. Поради това, че няма карта за временно пребиваващ той се крие от полицията за да не бъде екстрадиран в Армения. Там го чака военна служба в Нагорни Карабах.За да се откупи трябва да плати 30 000 долара.

Неволите на Гор започват, когато му изтича срокът на паспорт за временно пребиваване в нашата страна. Без такъв документ той не може да се дипломира. Момчето се чувства повече българин, отколкото арменец. Тук са приятелите и семейството му. Иска да се дипломира и учи информационни технологии. Вместо това перспективата е да участва във война, за кауза, която му е чужда.

Родителите на момчето на два пъти правят опит да получат българско гражданство. Българските власти им отказват. За Гор мотивите са, че трябва да служи в Армения.

През последните години семейството се установява трайно в Кърджали. Започват бизнес. Имат два магазина. Кризата ги затваря. Бащатна Валери отива да работи като строител в Белгия. Майката пък ходи по мъките за да уреди документи на дъщеря си за да получи поне за нея документ за временно пребиваване.

Гор Валерик сподели за Кърджали бг вести, че е влошил успеха си в училище, заради липсата на перспектива. Не виждам смисъл да уча,без да взема диплома и да бъда след това пушечно месо, казва младежът.

Зад него застават съседи и приятели от Кърджали. От Клуба на ощетените с председател Ангел Матушев започват подписка. Зад нея здастават арменци, турци, българи. Всички искат на младия човек да бъде даденио българско гражданство. Сега когато млади хора заминават зад граница е недопустимо насила да пращаме младежи, които се чувстват българи,каза Ангел Матушев.

Георги Кулов

Гор с подписката в негова защита
Подписката
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини