Кърджали ще има пречиствателна станция,подписват договора на 18 януари

Цвета Караянчева

Договорът за Водния цикъл на Кърджали ще бъде подписан на 18 януари в МОСВ, съобщи народният представител Цвета Караянчева. Проектът предвижда модернизация на водоснабдителната и канализационната мрежа и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Стойността му е 69,9 милиона лева и ще се изпълнява по ОП

„Околна среда”. Въпреки някои предварителни забележки, управляващият орган даде зелена светлина на проекта, с което на практика доказа, че не дели общините и се грижи еднакво за интересите на всички граждани, защото един такъв проект ще обслужва текущите нужди на населението и ще подобри екосредата в Кърджали”, подчерта Караянчева. Предстоящото подписване на договора опровергава гръмките лъжи на левицата, че екоминистерството торпилира проекта като вдига непосилно размера на финасирането, с което ще участва общината като бенефициент, коментира народният представител от ГЕРБ. Истината е, че собственият принос на община Кърджали е в размер на 2 млн лева, а не 21 млн, както подвеждащо твърдеше Димчо Михалевски.

Подписан е и договорът за Водния цикъл на Момчилград на стойност 25 млн лева, което недвусмислено говори, че няма дискриминиране на родопските общини. Според евростандартите, до края на 2014 г всички градове у нас над 10 еквивалент жители трябва да изградят пречиствателни станции. „Надявам се процедурите за избор на изпълнител и надзор по Закона за обществените поръчки да бъдат проведени коректно и прозрачно и строителството да стартира до няколко месеца”, обобщи Караянчева. Водният цикъл на Кърджали трябва да бъде изпълнен в срок от 20 месеца. Очаква се той не само да подобри качеството на водите и на мрежата, но и да съкрати разходите на водния оператор и на потребителите. Проектът ще осигури 96 % покритие на населението с канализационна мрежа. Това съобщиха от местната централа на ГЕРБ.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини