Ресми Мурад събра кметовете

Кметът на община Ардино Ресми Мурад събра на първата за 2013 година традионна месечна работна среща колегите си кметове и кметски наместници на населените места. Пожела на всички тях, както и на жителите от поверените им села една по-успешна и благодатна година.

Кметската среща започна с информация от членовете на Оперативния щаб за организация на работа при влошени метеорологични условия във връзка с усложнената зимна обстановка на територията на общината. По време на срещата представителите на Районното полицейско управление, Районната служба „Пожарна безопастност и защита на населението”, ЕВН, МБАЛ-Ардино, началници на отдели от общинската администрация докладваха за дейността си и възникналите проблеми по време на работата.

Кметът Ресми Мурад припомни на селските управници Постановление №207 от 16.09.2010година за определяне на размера  и реда за отчисленията по чл. 71 Е от Закона за управление на отпадъците, съгласно което общините трябва да внасят допълнителна такса „депо” за всеки тон битов отпадък. Той отбеляза, че през последните две години тази такса е била много малка, а през настоящата ще бъде 15 лева на тон. „За един камион с 10 тона отпадък, за да го изсипе в регионалното депо в Кърджали ще плащаме вече 150 лева такса, както и всички разходи за транспорт, заплати, за съдове и техника”,  уточни кметът. Той подчерта, че трябва да се направят кампании сред хората, за да се намали обемът на битовите отпадъци, които ще се извозват до регионалното депо. Призова да не се изхвърлят строителни отпадъци в контейнерите за смет. Ако икономисваме тези средства, ще имаме възможност да предоставим други услуги на гражданите, заяви Ресми Мурад.

Кметът съобщи, че ръководството на общината е кандидатствала по проект „Красива България” за обновяване на обществени сгради и такива с религиозно значение. Ще бъдат ремонтирани сградите на кметствата в Светулка, Правдолюб, Русалско, джамията в Млечино и църквата в Ардино.

Ръководителят на проект „Център за услуги в домашна среда в община Ардино” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” Елван Исмаил запозна кметовете и кметските наместници с целите и изискванията на социалната услуга. Тя отбеляза, че по проекта ще се предоставят услуги на хора с увреждания  и самотни възрастни хора, чието самообслужване е затруднено или невъзможно. За реализирането му ще бъдат назначени 35 безработни лица на работа, които трябва да имат регистрирация в Бюрото по труда. Те ще се грижат за 150 потребители като „домашен санитар” или „болногледач”.

Във връзка с първия национален референдум „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена централа?” на 27 януари 2013 година секретарят на общината инж. Кемал Алиев възложи на селските управници да огледат изборните помещения, кабините за гласуване, наличните урни и при необходимост да ги приведат в съответствие с изискванията за провеждане на изборен процес. 

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини