Горубсо отвръща на удара:Общината саботира проекти за стотици милиони евро!

Живка Ковачева

На 04.01.2013 г. в зала № 209 на Дома на науката и техниката бе проведено обществено обсъждане на Актуализиран и допълнен съгласно изискванията на Решение 11051/14.08.2012 г. на ВАС – петчленен състав, във връзка с Решение 10529/13.07.2012 г. на ВАС и писмо на МОСВ изх. № ОВОС-2590/04.09.2012 г. Доклад по оценка въздействието на околната среда на инвестиционно предложение „Реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди”.

Независимо от отправените няколкократни покани към кмета на община Кърджали и придружаващите го представители на общинска администрация за влизане в залата такова не последва.

След даване ход на процедурата в съответствие с изискуемото по нормативна уредба съгласуване на мястото, датата и часа за провеждане и издадена за това Заповед №1213/27.12.2012г., копие от която ви представяме, кмета на община Кърджали Хасан Азис, демонстративно напусна залата, като буквално повлече със себе си назначеното за протоколчик, съгласно цитираната негова Заповед, длъжностно лице.

С този си акт кмета на общината, създаде пречка назначеното от него длъжностно лице да изпълни вменени му от ЗООС и Наредба за условията и реда за извършване ОВОС задължения, за което му противоправно поведение ще бъде сезирана Окръжна прокуратура.

В позиция, разпространена чрез медиите, кметът на общината, оправдава недопустимото си поведение спрямо всички присъстващи на обсъждането – 158 души, подписали се саморъчно, както и към дружеството, което осигурява над 550 работни места .

Това му поведение още веднъж изобличава фалшивия му и сладникав имидж на „кмет с европейско поведение” и показва мнимата му „загриженост” за устойчиво развитие на общината, чрез инвестиции в реалния сектор и създаване на работни места при спазване на добрите бизнес практики за безопасност, както в работна, така и в околна среда.

Това поведение на кмета още веднъж показва липсата на реален интерес и конструктивни позиция към предложената от местно дружество инвестиция.

Всички над 550 работници и служители на дружеството живеят и работят в град Кърджали, за разлика от други любими негови „инвеститори” - туристи.

При участвали 158 души, подписали се собственоръчно на присъствен списък, не може да се твърди, че не е осигурена възможност и условия за участие на всеки един гражданин. Явно само кметът и малка групичка около него желаят осигуряване на по-специални условия за участие.

Колкото до участие на представители на РИОСВ – Хасково, в качеството му на компетентен орган за вземане на решение, такива присъстваха, независимо, че подобно изискване в нормативните документи няма.

Действията на кмета на общината и на групичката около него показват смайващото лицемерие и политическа демагогия. Той води кампания срещу „ГОРУБСО”, а не иска и да чуе, че ИСТИНСКИТЕ И ГОЛЕМИ проблеми на Кърджали са други.

На първо място за два мандата и половина с управлението си Хасан Азис успя да превърне Кърджали в град изглеждащ, като след бомбардировка.

Ако кмета на града поспре да пътува и от пет работни дни прекарва поне два на работното си място, ще установи, че по улиците и тротоарите на града са се отворили не дупки, а кратери.

Ще установи, че града е тъмен и мръсен.

Ще установи, че детските градини и ясли са крайно недостатъчни да поберат макар и намалелия поток от деца.

Ще установи, че въпреки неимоверните усилия на персонала, обслужващ детските заведения, общината не е осигурила условия за здравословното хранене на децата.

Ще установи, че общината е толкова финансово задлъжняла, че и фирми от най-близкото му обкръжение завеждат съдебни искове.

Необходимо е само да погледне в сайта на Изпълнителна агенция по околна среда и в програмата за качеството на атмосферния въздух на общината, за да разбере, какво дишат кърджалийци и да се погрижи за решаването на тези проблеми със същата устременост, С КОЯТО ДЕЙСТВА СРЕЩУ ДРУЖЕСТВОТО.

На първо място управлението на общината следва да реши собствения си проблем със сметосъбирането и СМЕТИЩЕТО НА ГРАДА, КОЕТО НЕ ОТГОВОРЯ КАКТО НА ВЪВЕДЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И СТАНДАРТИ НА БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, ТАКА И НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕКОСТАНДАРТИ. Когато тръгнеш по чуждите дворове би следвало да си оправил СОБСТВЕНИЯ СИ.

На второ място Кърджали е един от градовете с високо съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух. И причинителя отново не е ГОРУБСО. Този проблем съществува от години и отново от общинското ръководство нищо не е направено за решаването му. Не се прави и най-елементарното – ДА СЕ ИЗМИВАТ РЕДОВНО УЛИЦИТЕ НА ГРАДА.

И не на последно място проблема с продължаващото отчитане високи съдържания на серен диоксид в атмосферния въздух през зимните месеци.

Виждаме и се убедихме, че проблема не се реши със затварянето на ОЦК.

Обратно - затварянето на ОЦК, доведе до безпрецедентна за района безработица и до рязко влошаване жизнения стандарт на населението.

Подобно отношение не може и не трябва да бъде политика общински институции. Когато инициативите на бизнеса са полезни за региона, те трябва да бъдат подкрепени, а не заклеймявани.

Големите предприятия в община Кърджали дават работа на много хора. Именно тези предприятия създават устойчивото развитие на този регион. Недопустимо е общински власти да саботират проекти за стотици милиони евро.

Считам че и в миналото и днес без развитието на бизнеса е невъзможно развитието на даден регион.

Стига разбира се това да го интересува.

Проблемът е, че икономическите интереси на Хасан Азис и групичката около него са доста различни от интересите на жителите на Кърджали.

 

07.01.2013г. Изпълнителен директор:

/инж. Живка Ковачева/

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини