Баранов лови Магеров за втори път,чака съдът да го вкара в панделата

Обраният трезор

Целият град Кърджали е блокиран и в момента, продължава издирването на мъжете, които успешно се отскубнаха от полицейския обръч, след като проникнаха в частния обществен трезор, заяви в късния следобед областният директор на МВР комисар Валери Баранов. На място е задържан само единият от тях – 37-годишният Славчо Магеров-Мегера от Пловдив, предаде репортер на БГНЕС. Автомобилът, с който са се придвижвали крадците, е катастрофирал в непосредствена близост до трезора, разбита е едната гума и джантата, но мъжете са успяли да избягат. „В момента целият град е блокиран и се издирват. Счупено е стъкло на прозорец от задната страна на трезора, разбити са 32 касети, от едната са откраднати 4 500 евро, открити при огледа в двора на съседна къща. С парите е намерен и пистолет със 7 патрона в пълнителя и маската на единия от мъжете”, посочи комисар Баранов.

Продължават оперативно-издирвателните и процесуално-следствените действия за документиране на извършеното престъпление, и за установяване на извършителите. Баранов подчерта обаче, че не може със сигурност към момента да се конкретизира колко точно са били крадците в групата. „Били са между 5 и 6 души, но при всички случаи са били повече от двама. За необезопасения заден прозорец на трезора собственикът е предупреждаван няколко пъти от полицията, но той не е обърнал внимание. В тази връзка ние ще вземем мерки спрямо неговата охранителна фирма, тъй като всеки трябва да си изпълнява задълженията по закон”, подчерта още той.

Полицейският директор разкри, че въпросното престъпление е било очаквано преди няколко месеца, но то било осуетено по причини, известни на разследващите, но засега пазени в тайна. „Преди няколко месеца очаквахме това престъпление, работихме повече от месец, сега отново стигнахме до него. Беше много сериозна системата за охрана при влизане в офиса, но въпреки това се случи”, каза Баранов. Мегера е задържан пред сградата на трезора, не е бил ранен, стрелбата със стоп-патрони е била само за респект, в здравните заведения не са постъпвали ранени. При огледа на джипа се установи, че номерът на рамата съвпада с този на автомобил, отнет противозаконно преди 10 месеца в Пловдив, допълни комисарят.

Окръжният прокурор Светлозар Лазаров подчерта, че са образувани две досъдебни производства – за грабеж след неутрализиране на охраната и за опит за квалифицирана кражба чрез разрушаване на охранителни прегради и използване на технически средства. Задържаният Магеров е криминално проявен, осъждан, бил е в затвора с присъда от 11 години за убийство през 1994 г., а впоследствие реабилитиран по негова молба. „Съдебното минало на Магеров не е чисто от 1992 г., специалист е в кражби от банкомати. Лично съм го залавял, докато бях началник на 4-о РПУ в Пловдив. Тогава беше изхвърлил маската и ръкавиците на покрива на сградата, а после попадна в затвора за 11 месеца след споразумение”, разказа комисар Баранов.

Двамата охранители са били обездвижени, но как точно – с връзване, упояване или др., комисарят и прокурорът отказаха да уточнят как е станало това. От тях са задигнати мобилни телефони и „други важни вещи от офиса, с цел крадците да си запазят гърба”. Не стана ясно дали мъжете са изтръгнали охранителните камери и записите. От разбитите 32 касети в трезора само в една е имало 4 500 евро, останалите са били празни.

Арестуваният Славчо Магеров е задържан за 72 часа, в понеделник ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение. Тепърва ще се установява дали и в останалите 31 касети е имало ценности преди бандитския набег. Разследването продължава по десетки версии. Предстои да се установи дали действително Магеров е лидер на организираната група, както сутринта съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Оглед на изоставения автомобил
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини