Припрян кърджалиец декларира доходи в Данъчното чрез Интернет още на 1 януари

В първия работен ден на новата 2013 г. започва данъчно-осигурителната кампания. Нетърпелив кърджалиец още на 1 януари е декларирал доходите си, като е подал декларацията си по електронен път.

До края на април трябва да подадем формуляра си и да платим данъка, деклариран в нея като дължим. Освободени от това задължение са единствено лицата, които получават доходи единствено по трудов договор, нямат данък за довнасяне и няма да ползват данъчно облекчение.

Образци на новите данъчни декларации са достъпни и могат да бъдат разпечатани от интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Формуляри на декларациите и приложенията към тях се доставени и в офиса на приходната администрация тук. От НАП препоръчват на своите клиенти да използват декларацията с баркод, която е качена в интернет и позволява да бъде попълнена електронно и разпечатана след това.

Всеки, който иска, може да попълни и подаде своята декларация за облагане на доходите и чрез интернет, подписана с електронен подпис. Електронните услуги за подаване на декларациите за облагане на доходите и за облагане с корпоративни данъци работят от 00,00 ч. на 1 януари 2013 г.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите, получени от физическите лица през 2012 г. изтича на 30 април. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за доплащане данък по декларациите. Указания за попълване на образците и за плащането на данъци и осигуровки са публикувани в сайта на НАП www.nap.bg.

5% отстъпка ползват гражданите, които подадат своята декларация и платят дължимото към бюджета в срок до 11 февруари 2013 г. (10 февруари е неделя). Право на отстъпка от 5% имат и тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис, до 30 април. Ползва се само една от двете отстъпки.

Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъци и осигурителни вноски, нови срокове, клиентите на администрацията могат да получат на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.

 

Данъчни облекчения

Данъчни облекчения остават непроменени спрямо миналогодишната кампания. Най-много като брой са използваните облекчения за направени дарения. Размерът на отстъпката може да варира според адресата на дарението (образователни, лечебни и културни институции и организации и други). Облекчението може да е от 5 до 65%.

Също така намаляване на данъка с 10% може да се използва при допълнително доброволно социално или здравно осигуряване, както и при застраховка "Живот". Купуването на осигурителен стаж също е възможност за намаляване на данъка.

Младите семейства, които имат ипотечен кредит и поне един от съпрузите е на възраст до 35 години, могат да приспаднат лихвените плащания по ипотеката си от данъчната основа. За да се използва това облекчение обаче, имотът трябва да е единствен и съпрузите да имат граждански брак.

 

Подробности за различните видове могат да се намерят на интернет страницата на НАП www.nap.bg и на телефон 0700 18 700.

Вили Милкова

 

 

 

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини