Д-р Мухтаров е единствения общински съветник публикувал годишен отчет във Фейсбук

д-р Марин Мухтаров

Независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров е първият,който публикува отчета за годишната си дейност като народен избраник в Кърджали.От както е учредена институцията Общински съвет в началото на демокрацията ,това е първият народен избраник публикувал отчет за дейността си за отминалата календарна година.Така докторът засрами колегите си ,някои от които търгат столовите в местния парламент от години.Изискването да се представи отчет е регламентирано в Правилника на Общинския съвет.Прилагаме дословно отчета,който е публикуван и на профила на общинския съветник във Фейсбук. Не ни е известно подобна публичност да е практикувана от друг народен избраник в местен парламент в България:

ОТЧЕТ

 

за дейността на независимия общинския съветник д-р Марин Мухтаров

за периода 2011 – 2012 година.

 

Настоящият отчет представя работата ми за първата година от мандат 2011-2015г. и е съставен на основание задължението на общинския съветник по чл. 24 ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Кърджали, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация за мандат 2011-2015г., да се отчита за работата си веднъж годишно, като отчета се оповестява по реда на чл. 105. Той съдържа информация за внесените от мен предложения, инициативи, питания.

 

Позиция в Общински съвет – Кърджали:

 

1. Член на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности.

2. Член на комисията по чл.6 от Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Кърджали.

3. Представител на Общински съвет – Кърджали в обществения съвет по социално подпомагане и услуги в община Кърджали.

 

Инициативи, предложения, питания

 

1. Внесох предложение до местния парламент в бюджета да бъдат предвидени средства за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Общинските съветници го подкрепиха единодушно и в бюджета бяха гласувани средства в размер на 24 хиляди лева. Изготвих проект на правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Правилникът беше обсъден в постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности и беше приет на заседание на Общинския съвет. Механизмът за финансова помощ вече е действащ и първите двойки с репродуктивни проблеми получиха подкрепа.

 

2. Предложих на членовете на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности да бъде изработен правилник за реда, начина и условията за отпускане на еднократна помощ. Целта беше да бъдат прецизирани критериите, по които да бъде отпускана еднократна помощ, а също така те да станат прозрачни и публични. Проектът за правилник беше изготвен от членовете на комисията и експерти на общинската администрация и единодушно беше приет на заседание на Общински съвет –Кърджали.

 

3. Направих писмено и мотивирано предложение за изменение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Кърджали, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация за мандат 2011-2015г. Правилникът не дава възможност на независимите общински съветници да участват в председателския съвет с право на глас. Предложих независимите общински съветници да имат право на глас и всеки общински съветник да може да присъства на заседание на председателския съвет, но предложението беше отхвърлено. И досега в председателския съвет право на глас имат само председатели на групи общински съветници. Не беше прието и предложението ми информацията за предстоящите заседания на председателския съвет да бъде огласена на уебсайта на община Кърджали, за да имат възможност общинските съветници, които не са от партийна група и граждани, които имат желание да присъстват.

 

4. Изготвих писмено питане до кмета на община Кърджали.

4.1. Какъв е размерът на местните приходи по видове - данък сгради, такса смет и данък МПС, през 2009г., 2010г. и 2011г?

4.2. Какъв е размерът на несъбраните местни данъци и такси по видове през 2009г., 2010г. и 2011г?

4.3. Какви мерки е предприела администрацията за събирането им досега и какви мерки смята да предприеме?

4.4. Прилаган ли е редът за събиране на дължимите суми, по реда на Закона за местни данъци и такси – към колко граждани и дружества са били насочени?

4.5. Изпращани ли са напомнителни писма на гражданите, които не са се издължили?

Отговорите на въпросите са публикувани на страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/photo.php?fbid=396939813652382&set=a.381132508566446.98461.367931583219872&type=1&theater

 

5. Като представител на Общинския съвет, избран за член на Обществена коалиция за здраве – Кърджали, осигурих безплатни тестове за скринингово изследване за вирусен хепатит „С”. Беше проведена кампания от РЗИ и бяха изследвани над 800 души.

 

6. Предложих инициативата „Да чистим Кърджали”. Призовах кърджалийци да изпращат на електронната поща на общината и на горещия телефон сигнали за разпилени боклуци или препълнени контейнери за смет. Подадох няколко такива сигнала и ги оповестих на страницата си във Фейсбук. Публикувах отговорите на общинска администрация и снимки на почистените райони.

 

7. Реагирах на заседание на общинския съвет срещу внесено предложение за промяна в наредбата за поддържане и опазване на обществения ред в община Кърджали. Проектът предвиждаше забрана на увеселителни мероприятия и ремонтни дейности в жилищни блокове от 22.00 часа в работни дни вместо от 21.00 часа. Предложението за промяна беше оттеглено.

 

8. На заседание на местния парламент съм изразил отрицателна позиция за безлихвените заеми, отпускани от общината на дружеството „Пазар на производителите”, тъй като не виждам реална възможност те да бъдат погасени и очаквам да бъдат последвани от искания за подобни нови заеми, които отново ще бъдат поети от данъкоплатците. Гласувал съм против избора на постоянните комисии в Общинския съвет, взел съм отношение относно увеличението на такса смет. Изразих позиция за необходимостта и механизмите за постигане на прозрачност в работата на председателския съвет, за наредбата за регистриране и стопанисване на кучета на територията на общината, относно създаването на нова дирекция „Местни приходи”. Подкрепил съм процедурата за продажба на парцел, за който публично беше известно, че един от кандидатите има намерение да изгради магазин „Кауфланд”.

 

9. Публикувах преди тържествената сесия на Общински съвет Кърджали на 21 октомври /Деня на Кърджали/ позицията си по казуса ген. Делов. Смятам, че веднъж предложена /през април/ от общинския организационния комитет, на който съм член, тази кандидатура следваше да бъде отстоявана от всички политически сили, а не да бъде отхвърлена от ДПС непосредствено преди заседанието на 21 октомври.

 

10. Предложих бившата сграда на Диспансера за белодробни болести да бъде преустроена и да бъде създаден дом за възрастни хора с физически увреждания. Предложението беше заложено в Програмата за устойчиво развитие на община Кърджали през мандат 2011 - 2015 г.

 

11. Изпълнявам обещанието си да дарявам възнаграждението си за участие в местния парламент и в комисията. 700 лв. съм превел на Домашен социален патронаж през май т.г. за закупуване на хранителни продукти. С 637 лв. бяха закупени две баскетболни табла за СОУ „Св. Климент Охридски”, за да бъдат ползвани от учениците и децата от квартала.

 

12. Публикувал съм всички мои писмени предложения, отговори, становища, снимки за дейността ми като общински съветник, както и линкове към медии на страницата ми във Фейсбук: https://www.facebook.com/pages/Д-р-Марин-Мухтаров-независим-общински-съветник-в-Кърджали/367931583219872

 

 

гр. Кърджали,

28.12.2012г д-р М. Мухтаров

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини