12 °C

Д-р Мухтаров е единствения общински съветник публикувал годишен отчет във Фейсбук

д-р Марин Мухтаров

Независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров е първият,който публикува отчета за годишната си дейност като народен избраник в Кърджали.От както е учредена институцията Общински съвет в началото на демокрацията ,това е първият народен избраник публикувал отчет за дейността си за отминалата календарна година.Така докторът засрами колегите си ,някои от които търгат столовите в местния парламент от години.Изискването да се представи отчет е регламентирано в Правилника на Общинския съвет.Прилагаме дословно отчета,който е публикуван и на профила на общинския съветник във Фейсбук. Не ни е известно подобна публичност да е практикувана от друг народен избраник в местен парламент в България:

ОТЧЕТ

 

за дейността на независимия общинския съветник д-р Марин Мухтаров

за периода 2011 – 2012 година.

 

Настоящият отчет представя работата ми за първата година от мандат 2011-2015г. и е съставен на основание задължението на общинския съветник по чл. 24 ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Кърджали, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация за мандат 2011-2015г., да се отчита за работата си веднъж годишно, като отчета се оповестява по реда на чл. 105. Той съдържа информация за внесените от мен предложения, инициативи, питания.

 

Позиция в Общински съвет – Кърджали:

 

1. Член на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности.

2. Член на комисията по чл.6 от Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Кърджали.

3. Представител на Общински съвет – Кърджали в обществения съвет по социално подпомагане и услуги в община Кърджали.

 

Инициативи, предложения, питания

 

1. Внесох предложение до местния парламент в бюджета да бъдат предвидени средства за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Общинските съветници го подкрепиха единодушно и в бюджета бяха гласувани средства в размер на 24 хиляди лева. Изготвих проект на правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Правилникът беше обсъден в постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности и беше приет на заседание на Общинския съвет. Механизмът за финансова помощ вече е действащ и първите двойки с репродуктивни проблеми получиха подкрепа.

 

2. Предложих на членовете на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности да бъде изработен правилник за реда, начина и условията за отпускане на еднократна помощ. Целта беше да бъдат прецизирани критериите, по които да бъде отпускана еднократна помощ, а също така те да станат прозрачни и публични. Проектът за правилник беше изготвен от членовете на комисията и експерти на общинската администрация и единодушно беше приет на заседание на Общински съвет –Кърджали.

 

3. Направих писмено и мотивирано предложение за изменение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Кърджали, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация за мандат 2011-2015г. Правилникът не дава възможност на независимите общински съветници да участват в председателския съвет с право на глас. Предложих независимите общински съветници да имат право на глас и всеки общински съветник да може да присъства на заседание на председателския съвет, но предложението беше отхвърлено. И досега в председателския съвет право на глас имат само председатели на групи общински съветници. Не беше прието и предложението ми информацията за предстоящите заседания на председателския съвет да бъде огласена на уебсайта на община Кърджали, за да имат възможност общинските съветници, които не са от партийна група и граждани, които имат желание да присъстват.

 

4. Изготвих писмено питане до кмета на община Кърджали.

4.1. Какъв е размерът на местните приходи по видове - данък сгради, такса смет и данък МПС, през 2009г., 2010г. и 2011г?

4.2. Какъв е размерът на несъбраните местни данъци и такси по видове през 2009г., 2010г. и 2011г?

4.3. Какви мерки е предприела администрацията за събирането им досега и какви мерки смята да предприеме?

4.4. Прилаган ли е редът за събиране на дължимите суми, по реда на Закона за местни данъци и такси – към колко граждани и дружества са били насочени?

4.5. Изпращани ли са напомнителни писма на гражданите, които не са се издължили?

Отговорите на въпросите са публикувани на страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/photo.php?fbid=396939813652382&set=a.381132508566446.98461.367931583219872&type=1&theater

 

5. Като представител на Общинския съвет, избран за член на Обществена коалиция за здраве – Кърджали, осигурих безплатни тестове за скринингово изследване за вирусен хепатит „С”. Беше проведена кампания от РЗИ и бяха изследвани над 800 души.

 

6. Предложих инициативата „Да чистим Кърджали”. Призовах кърджалийци да изпращат на електронната поща на общината и на горещия телефон сигнали за разпилени боклуци или препълнени контейнери за смет. Подадох няколко такива сигнала и ги оповестих на страницата си във Фейсбук. Публикувах отговорите на общинска администрация и снимки на почистените райони.

 

7. Реагирах на заседание на общинския съвет срещу внесено предложение за промяна в наредбата за поддържане и опазване на обществения ред в община Кърджали. Проектът предвиждаше забрана на увеселителни мероприятия и ремонтни дейности в жилищни блокове от 22.00 часа в работни дни вместо от 21.00 часа. Предложението за промяна беше оттеглено.

 

8. На заседание на местния парламент съм изразил отрицателна позиция за безлихвените заеми, отпускани от общината на дружеството „Пазар на производителите”, тъй като не виждам реална възможност те да бъдат погасени и очаквам да бъдат последвани от искания за подобни нови заеми, които отново ще бъдат поети от данъкоплатците. Гласувал съм против избора на постоянните комисии в Общинския съвет, взел съм отношение относно увеличението на такса смет. Изразих позиция за необходимостта и механизмите за постигане на прозрачност в работата на председателския съвет, за наредбата за регистриране и стопанисване на кучета на територията на общината, относно създаването на нова дирекция „Местни приходи”. Подкрепил съм процедурата за продажба на парцел, за който публично беше известно, че един от кандидатите има намерение да изгради магазин „Кауфланд”.

 

9. Публикувах преди тържествената сесия на Общински съвет Кърджали на 21 октомври /Деня на Кърджали/ позицията си по казуса ген. Делов. Смятам, че веднъж предложена /през април/ от общинския организационния комитет, на който съм член, тази кандидатура следваше да бъде отстоявана от всички политически сили, а не да бъде отхвърлена от ДПС непосредствено преди заседанието на 21 октомври.

 

10. Предложих бившата сграда на Диспансера за белодробни болести да бъде преустроена и да бъде създаден дом за възрастни хора с физически увреждания. Предложението беше заложено в Програмата за устойчиво развитие на община Кърджали през мандат 2011 - 2015 г.

 

11. Изпълнявам обещанието си да дарявам възнаграждението си за участие в местния парламент и в комисията. 700 лв. съм превел на Домашен социален патронаж през май т.г. за закупуване на хранителни продукти. С 637 лв. бяха закупени две баскетболни табла за СОУ „Св. Климент Охридски”, за да бъдат ползвани от учениците и децата от квартала.

 

12. Публикувал съм всички мои писмени предложения, отговори, становища, снимки за дейността ми като общински съветник, както и линкове към медии на страницата ми във Фейсбук: https://www.facebook.com/pages/Д-р-Марин-Мухтаров-независим-общински-съветник-в-Кърджали/367931583219872

 

 

гр. Кърджали,

28.12.2012г д-р М. Мухтаров

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020

Случаен виц

Последни новини