Росен Плевнелиев: Бъдете мирни и благословени

Вярвам, че трудностите ни направиха по-силни и сплотени като народ, каза в първото си президентско новогодишно слово Росен Плевнелиев, като не подмина наводненията, които ни сполетяха през 2012-та. Държавният глава напомни на българите да бъдат активни граждани на референдума за АЕЦ и на парламентарните избори. Той не пропусна да благодари и почете обикновените гер ои - 15-годишния Марио и Пламен, който спаси от удавяне дете в Англия и загина.

Да запретнем ръкави да си подредим държавата - ден по ден заедно и в правилната посока.

Вярвам, че трудностите ни направиха по-силни и по-сплотени като народ. Доходите и просперитетът ни зависят от това какво произвеждаме и колко сме ефективни като нация.

За това призова в новогодишното си първо президентско слово Росен Плевнелиев.

Само със съвместните усилия на милиони българи може да допринесем за една по-добра България, констатира той.

Президентът апелира към българите да бъдат по-активни и да отстояват гражданското си право на справедливост и солидарност, като гласуват на първия референдум, който предстои в края на януари по темата за ядрената енергетика, както и на парламентарните избори.

"Това ще засили гражданския контрол върху дейността на политиците, защото демокрацията е свобода, но и отговорност”.

Да коригираме лошото, но да има приемственост и надграждане за доброто, защото не сме толкова богати, че винаги да започваме отначало.

Да излезем от носталгията по отминали времена и да изработим сами своето самочувствие на достоен народ в 21 век.", подчерта Плевнелиев.

България е една от най-старите държави в Европа - това ни задължава да се държим като европейци. Бъдещето принадлежи на образованите и предприемчивите, каза още в словото си държавният глава.

Президентът посъветва всички ни "да търсим смисъла в децата на България, които ни дадоха много поводи да се гордеем с тях и да вярваме в бъдещето".

Плевнелиев не пропусна обикновените герои, спасили човешки живот.

Моята надежда идва от примера, който ми даде 15-годишният Марио, прекланяме се пред Пламен Петков, който се жертва, за да спаси давещо се дете в Англия, каза Плевнелиев, като не пропусна и героите от Синеморец, и българина, спасил над 500 души от потъващия кораб "Коста Конкордия".

Президентът пожела на сънародниците си "здраве, щастие и късмет", повече доверие, оптимизъм и вяра в успеха.

Бъдете мирни и благословени, завърши словото си секунди преди полунощ държавният глава.

Източник: bnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини