ДПС видя заплаха за правата и свободите на турците в България

Хиляди се събраха в сряда на традиционния възпоменателен митинг на Tюркян чешма в кирковското село Могиляне, за да почетат жертвите на т.нар. възродителен процес в края на 1984 година – 17 месечната Тюркян от Каялоба, Айше Хасан от Каялоба и Муса Якуб от Китна. Сред присъстващите бяха зам.- председателите на ДПС Лютви Местан и Рушен Риза, народните представители Неджми Али, Юнал Тасим и Ариф Агуш, секретарят на Централното оперативно бюро на ДПС Мустафа Карадайъ, ръководството на Младежко ДПС начело с Илхан Кючук, областният лидер на ДПС Бахри Юмер, турският посланик у нас Исмаил Арамаз, депутатът от управляващата партия на Справедливостта в Турция Мустафа Юзтюрк.Тук бяха още общински кметове, председатели на общински съвети, близки и роднини на жертвите, представители на изселнически организации в южната ни съседка.

„Всяка година идваме тук, за да свеждаме глави в знак на признателност. Ще продължаваме да идваме, защото не сме забравили и никога няма да забравим онези дни, когато беше потъпкано достойнството и бяха нарушени основните човешки права на не малка част от нашите съграждани. Днешният ден отразява борбата на местното население за съхраняването на етническото ни самосъзнание и защита на религията, затова ние не просто си спомняме за събитията, а изразяваме дълбоката си почит към жертвите и към всички станали свидели на унижението. Искаме децата ни да помнят това, което сме преживели, това, което са преживели бащите ни и да ги уверим, че тези събития никога вече няма да се повторят, защото зад нас стои стожера на демокрацията – Движението за права и свободи”, каза в обръщението си кметът на община Кирково инж. Сали Рамадан. Той изказа благодарности към ръководството на ДПС за усилията им да гарантират правата и свободите им. „Движението ни научи да бъдем сплотени и силни, без да се поддаваме на провокации, водещи до етнично напрежение и омраза”, каза още Сали Рамадан.

„В България са толерират тези турци, които нижат тютюн и работят на нивата, тези турци, които са общи работници по строителните обекти. Къде е тази толерантност, когато един турчин иска да развие бизнес или да създаде партия”, запита зам.- председателят на ДПС Лютви Местан. Според него в България все още липсва истинската демокрация и толерантност. „Преди Балканската война в Гоце Делчев имаше 11 джамии. Сега, 100 години по-късно там няма нито една джамия. След призива ни да се построи духовен храм от ГЕРБ инициираха референдум. Това ли означава толерантност за тях”, каза Местан. Той определи предстоящата 2013 г. като най-значимата политическа година в България след падането на тоталитарния режим през 1989 г. „Политическата задача пред българската демокрация трябва да бъде създаването на нов модел и формат на властта”, заяви депутатът. Според Местан 23 г. по-късно все още се прилага асимилационна политика в България, като единствената разлика оттогава насам е, че в момента е скрита. „Казват, че ДПС плаши народа с нов Възродителен процес. Никой от нас не си прави илюзии дори и да си помисли да тръгне срещу народа с танкове или автомати. Ние предлагаме и искаме модел на взаимна, а не еднопосочна толерантност”, отбеляза Лютви Местан.

Досегашните правителства искаха да разделят нашата партия, ГЕРБ също иска да ни раздели, сподели зам.-лидерът на ДПС Рушен Риза. Той попита събралото се мнозинство: ГЕРБ може ли да раздели единството в ДПС? Отговорът бе – не! „Вече 28 години се събираме тук , за да отбележим най-мрачната част от историята на тоталитарния режим, това е един сигнал, че никой не можа да раздели нашето единство и заедност. Ние сме тук и винаги ще сме тук”, заключи Рушен Риза.

„Крайно време е да се излъчи експертно независимо правителство от най-добрите кадри на българския политическия живот”, заяви народният представител Юнал Тасим. Според него днес страната ни се управлява от недообразован милиционер. „Това е най-лошият продукт на прехода. Той е нагъл и безочлив, купил си е диплома за висше образование и има огромни амбиции, за да управлява”, каза Тасим. Той посочи, че през последните три години правителството на ГЕРБ е похарчило 18 милиарда повече в сравнение с управлението на Тройната коалиция. ”Къде са парите? Къде отиде резервът? Защо към днешна дата все още взимаме нови заеми? Защо днес и малкото умни хора, които останаха не могат да си намерят работа и да се реализират тук в родината си? ГЕРБ замазва некадърното си управление с кризата”, каза още Тасим.

„Всяка година ние се събираме тук и да направим равносметка, докъде стигнаха нашите права и свободи и доколко те са възстановени. През последните години сме свидетели на нещо коренно различно, дойде една партия на власт, нейният лидер зад океана отиде и каза, че оправдава Възродителния процес, но не и методите”, припомни депутатът Неджми Али.

Председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючук заяви, че борбите за изконните човешки права и свободи, които са започнати преди 28 години в Могиляне, днес са застрашени в демократична България.

„Ние турците не сме хора, които да извеждат омраза от миналото. Само казваме да вземем поука, за да не се повторят още веднъж”, заяви турският посланик у нас Исмаил Арамаз. Той изтъкна, че изучаването на майчин език в България трябва да бъде задължително. „Вашите деца трябва да знаят много добре турския език, защото ако едно дете не може да говори майчиния си език, не може да изучи и останалите езици”, допълни Арамаз.

Турският депутат от управляващата партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Мустафа Юзтюрк, който е изселник от джебелското село Устра, добави, че мотото на страните от Балканите трябва да бъде „От Балканската война към Балканския мир”. 

Молитва отслужи Шабанали Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет. Бяха поднесени венци и цвете пред Тюркян чешма.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини