Цената на яйцата най-ниска в Кърджали

За периода 5 - 12 декември средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.Цените на яйца - размер М на едро са в интервала от 0,22 лв./бр до 0,26 лв./бр., съответно във Велико Търново и Смолян. Седмично увеличение на цените на едро се наблюдава в Стара Загора - с 0,03 лв./бр. и Велико Търново - с 0,01 лв./бр., а леко намаление в Благоевград и Монтана – с по 0,01 лв./бр.

През изтеклата седмица цените на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,26 лв./бр. (Варна) до 0,31 лв./бр. (Пазарджик). В пет области се отчита леко поскъпване на яйцата от този размер с по 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица, а единствено в Пловдив поевтиняване – с 0,02 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер L в ГТВ остава в ценовите граници от 0,29 лв./бр. до 0,34 лв./бр. Най-ниската стойност се регистрира в Кърджали и Шумен, а най-високата – във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Седмично понижение на цените е налице в София – с 0,02 лв./бр., Кюстендил, Перник и Шумен - с по 0,01 лв./бр. Леко поскъпване с 0,01 лв./бр. се наблюдава в Бургас, Варна и Сливен.

Цените на яйца - размер M, предлагани в другите търговски обекти (ДТО), са в интервала от 0,24 лв./бр. до 0,31 лв./бр., съответно във Варна и София. Леки седмични изменения на цените се наблюдават само в три области – увеличение с по 0,01 лв./бр. в Благоевград и Кюстендил и намаление също с 0,01 лв./бр. в Смолян.

Предлагането на яйца - размер L в ДТО е в ценовия диапазон от 0,27 лв./бр. до 0,33 лв./бр. (Пазарджик). Седмични изменения на цените са регистрирани в Благоевград и Смолян – понижение с по 0,01 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно остава средно 0,05 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО, като е най-висок отново във Велико Търново - 0,08 лв./бр. и за двата типа обекти.

За поредна седмица, средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети остават с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L – с 0,03 лв./бр.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини