Дал превзема Бастиона на Доган с национализъм,една четвърт от електората на ДПС в чужбина

Една четвърт от традиционния електорат на ДПС в Кърджалийско вече е в чужбина. От областта на Запад са заминали през последните 3 години около 15 000 души. Повечето от тях са емигрирали със семействата си. Това съобщи за Кърджали бг вести областният лидер на Движението в Кърджали Бахри Юмер. В свой анализ, представен пред областната партийна конференция, той е посочил мерки за привличането на емигрантите към урните.

Депутат от ДПС , пожелал анонимност заяви за Кърджали бг вести, че в чужбина заминават преди всичко радикално ориентирани избиратели .Много от тях в момента смятат, че ДПС трябва да води по твърд курс и са на мнение, че не всички права на турците в България са защитени от партията на Доган.

Анализатори сочат,че именно тази част от електората ще се опита да привлекат Касим Дал и Корман Исмаилов. Затова те непрестанно демонстрират близост с Турция и премиерът Реджеп Таип Ердоган. Дал за сега не иска да се обвързва в коалиция с никоя национална политическа формация, защото ще загуби националистически ориентираните избиратели.

Според лидерът на правозащитната изселническа организация BAHAD Ешреф Кахраман Доган е излъгал турците в България и зад граница. Той не е защитил правата на сънародниците си в нашата страна, затова очакванията са свързани с Касим Дал. Кахраман обяви подкрепата си за Дал и посочи, че мюсюлманското население в страната има потенциала да излъчи две парламентарни групи. Това ще позволи мюсюлманите да имат представителство във всяко едно правителство от тук нататък.

Според бившият съратник на Доган, Осман Октай, Дал разчита изцяло на подкрепата на държавните машини в България и най-вече в Турция . В неговата партия липсват знакови имена , участвали в съпротивата срещу тоталитарния режим. Не очаквам Дал да заложи на крайния национализъм. Но наддаване на тема национализъм между Доган и Дал ще има, прогнозира Осман Октай.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини