Раздават хранителни продукти на бедни в Млечинско

Над 400 души от ардинските села Млечино, Горно и Долно Прахово, Башево, Богатино, Боровица, Брезен, Голобрад, Сухово и Китница получиха безплатни хранителни продукти от втория транш на интервенционните запаси на Европейския съюз. Временният пункт на Българския Червен кръст се намира в сградата на кметство Млечино. Хуманитарната помощ е доста повече в сравнение с първото раздаване – общо 52 килограма. Пакетите съдържат по 8 кг. захар, боб, 7 литра олио, 5,50 кг ориз, 5 кг. брашно. В списъка са включени още конфитюр, картофено пюре, макарони, спагети, бисквити, мед, кафе. Очаква се доставянето само на леща.

С помощта на работници по програма „Заетост” хранителните продукти бяха разпределени по кметства. Най-много помощи от програмата на ЕС ще получат социално слабите от Горно Прахово, следват Млечино, Долно Прахово и Богатино. Повечето хора идваха с чували или торби, за да отнесат пакетите у дома, а други с коли.

С анонимна анкета беше проучена мнението на бенефициентите относно количеството и качеството на предоставените хранителни продукти. Всички бедни споделиха, че са много доволни от помощта.

Безплатни хранителни продукти от община Ардино са предвидени за над 1 120 от социално уязвими групи. Списъците се изготвят от дирекциите "Социално подпомагане". От миналата година те са разширени,  и в тях влизат както много бедни, така и безработни майки с деца до 1 г., семейства на деца с увреждания, получаващи месечни помощи, както и такива, получили еднократна целева помощ от 150 лв. за първокласник и др. 

Програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица" се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд "Земеделие". При реализирането й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.

Нераздадените продукти ще се разпределят по болнични и социални заведения.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини