32 години от убийството на Джон Ленън

32 години след убийството му в една декемврийска нощ в Ню Йорк Джон Ленън все още е легенда, на която са посветени филми и биографии, превърнали го в символ на една епоха.

Бившият член на "Бийтълс" от дълго време се беше превърнал в пацифист, женен за японската художничка Йоко Оно, грижовен баща на сина им Шон, когато беше убит с четири куршума в гърба на 8 декември 1980 година пред Дакота Билдинг, луксозно жилище в Сентръл Парк, където живееше. Той току-що беше навършил 40 години и щеше да стане на 72 на 9 октомври тази година.

Убиецът Марк Дейвид Чапман, млад мъж с психически проблеми, който по това време е на 25 години, се призна за виновен, заявявайки, че искал да привлече вниманието върху себе си. Осъден на доживотен затвор с неотменима присъда, той все още се намира в затвора Атика в северната част на Ню Йорк. На шест пъти му беше отказвано освобождаване под гаранция, последния път през септември 2010 година. Йоко Оно се противопостави на освобождаването на убиеца на съпруга й поради опасения за собствената й и на сина й Шон Ленън сигурност.

Всяка година феновете се събират на 9 октомври и на 8 декември в сектор на Сентрал Парк, наречен "Strawberry Fields", по името на песента на "Бийтълс" "Strawberry Fields Forever". Централна мозайка носи надписа "Imagine" (1971) по името на една от най-известните песни на Ленън след раздялата на "Ливърпулската четворка".

През десетилетията на Ленън са запазени специални почести от родния му град Ливърпул до Ню Йорк, където избра да живее от 70-те години на миналия век. Документалният филм "LENNONYC" дело на Майкъл Епстейн и излъчен в САЩ в края на ноември 2010 година, разказва за годините в Ню Йорк на автора на "Working Class Hero", на когото ФБР по времето на президента Ричард Никсън опитва да попречи да живее в САЩ. Освен това първата филмирана биография на най-известния от "Ливърпулската четворка", "Nowhere Boy" на Сам Тейлър-Ууд излезе по кината в САЩ през октомври 2010 година, съвпадайки със 70-годишния юбилей от рождението на музиканта.

Култът към музиканта се проявява и на търговете - ръкописът на песента "A Day in the Life", една от най-известните песни на "Бийтълс", написана от Джон Ленън и Пол Макартни, беше продаден за 1,2 милиона долара, над два пъти повече от първоначалната му цена.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини