Езиковата отбеляза седмицата “Европа – България”

През изминалата седмица по инициатива на Областния управител на област Кърджали – г-жа Иванка Таушанова бе отбелязана седмицата „Европа – България”, посветена на петата годишнина от приемането на България в Европейския съюз. ГПЧЕ „Христо Ботев” се включи активно в инициативата. Учениците от випуск 8 клас участваха  в откриването на седмицата, провело се в НЧ „Обединение”, където гледаха филм, посветен на Европейския съюз. Училището получи  от Областна Управа Кърджали дарение -  книги за училищната библиотека.

През седмицата в езиковата гимназия се проведоха и други мероприятия. Във  фоайето бе оформен информационен кът за Европейския парламент. Между класовете във випуск 9 и 10 клас бе проведен конкурс за писане на есе, посветено на годишнината. Като най-добра бе отличена творбата  на Берна Байрямова от 10 клас „Да си европеец означава свобода”. Часът на класния ръководител  също бе посветен на събитието.

Кулминация на честването бе изпълнението на оригиналната Шилерова Ода на радостта – химна на Европейския съюз  от всички възпитаници на гимназията. Под ръководството на учителите по чужди езици те предварително бяха разучили текста на  немски език, както и преводът на Асен Разцветников на български език . С ентусиазъм те се подготвиха за събитието, разучавайки песента. Прекрасната музика на Бетовен огласи двора на училището в петък, когато всички учители и ученици в хор с вдъхновение изпълниха химна на Европа. На тържеството присъстващите  изслушаха и разказа  за деня Евроскола, провел се на 03.05.2012. Тогава 24 ученици от езиковата гимназия посетиха люлката на Европейската демокрация – град Страсбург и участваха  в ученически дебати в Европейския парламент. С много вълнение и трепет те преживяха своя ден като евродепутати и всички техни чувства бяха припомнени пред множеството от тяхната съученичка Сузан Васвиева от 12 клас : „Един ден в парламента успя да ме промени  - още младото ми съзнание беше оформено, страховете ми изчезнаха като капки роса под жаркото слънце и остана надеждата, че и в бъдеще моят глас ще се чува, така както се чуваше и в Европейския парламент!”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини