Национален математически турнир в „Славейков”

За 5-та година СОУ „Петко Рачов Славейков” бе едно от “базовите училища” на  турнира „Иван Салабашев”. Това е едно от най-популярните и авторитетни математически състезания. В него участват около 7000 ученика от цялата страна. Публикува се национално класиране. Състезанието се провежда под егидата на Съюза на математиците в България и е предназначено за ученици от 2 до 12 клас. Мотивите на ръководството на училището и математиците да стане „Славейков” домакин за област Кърджали са свързани с реалната възможност, когато един ученик се включи в такъв турнир, той да може да съпостави своята математическа подготовка в учениците от другите региони. И да катализира у себе си амбиции.

По един показател това вече стана. „Славейков” е сред лидерите на Националните конференции по математика, където постигна колосални успехи в конкуренция на математическите гимназии.

Задачите на турнира „Иван Салабашев” не са от най-леките, но са много съдържателни. И това е обяснимо – автори на състезателните теми са известни български математици от екипа на Съюза на математиците в България, които подготвят националния отбор на България за Международните олимпиади по математика. Сред тях са професор дмн член-кореспондент на БАН Олег Мушкаров, който е ръководител на Ученическия институт по математика и информатика в България, професор дмн Николай Николов, който е ръководител на националния отбор по математика, професор дмн Петър Бойваленков, зам.ръководител на националния отбор. В това състезание конкуренцията е голяма – участват елитните математически гимназии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и др.

В събота на 1 декември в училището-домакин дойдоха над 200 ученици от 12 училища от област Кърджали. Победители станаха: при 2 клас - Гюкан Иляз от СОУ „Петко Рачов Славейков”; 3 клас - Беркай Ахмед от ОУ „Петър Берон” в Момчилград, 4 клас - Мелис Искендер от СОУ „Петко Рачов Славейков”, 5 клас – Мила Тодорова от СОУ „Петко Рачов Славейков”, 6 клас – Павел Сарлов от СОУ „Владир Димитров – Майстора”, Ива Манева от ОУ „Петър Берон” в Момчилград, 8 и 9 клас – Яница Дуржева от СОУ „Петко Рачов Славейков”, 10-12 клас – Иван Герганов от СОУ „Петко Рачов Славейков”.  

Състезанието набира популярност в региона и намеренията на училището-домакин са и следващата година да продължи започнатото. Основанията са, че нашите ученици имат потенциал и трябва да създаваме възможности за изява. Засега обаче сравнението със съседите не е в полза на Кърджали. На проведения неотдавна областен математически турнир на първо място от нашите ученици се класираха само Нарин  Мехмед – третокласничка от СОУ”Отец Паисий”, Антоан Русев - петокласник от СОУ”Отец Паисий” и Иван Герганов - десетокласник от от СОУ „Петко Рачов Славейков”. Всички други победители са от Хасково, Смолян, Димитровград и Пловдив. Не по-радващо бе положението и миналата година.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини