Свидетели срещу Дале Али се скатават в чужбина, защитен очевидец ще бъде разпитван тайно

Емил Йосифоф Христов

Състав на Окръжния съд в Кърджали с председател Деян Събев за осми пореден път не даде ход на делото срещу скандалния бизнесмен Александър Маринов Христов-Дале Али и неговия син Тончо Маринов Христов, обвинени в опит за убийство на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко. Отново за причина бе посочено отсъствието на Дале Али, който представи болничен лист. Той е издаден от “Пирогов” и е валиден до 20 декември т.г. От кардиологичното отделение на здравното отделение уведомяват магистратите, че подсъдимия не бива да бъде подлаган на стрес,заради опасност за живота му и трябва да се лекува в домашни условия. Заедно с Дале Али не се яви и неговата защитничка Ваня Траянова от Софийската адвокатска колегия, която била ангажирана с други дела. Половината свидетели по делото също не се отзоваха на призовките. Трима от тях се скатават в Германия,Англия и Гърция.

Адвокатът на жертвата Васил Василев поиска да се промени мярката за неотклонение на Александър Маринов Христов от парична гаранция в по -тежка, тъй като той разиграва съда.

Окръжният прокурор Светлозар Лазаров пък обяви, че ще поиска Областната дирекция на полицията да издири свидетелите, за които се твърди , че са в чужбина. Служителита на реда ще трябва да проверят дали тримата са напуснали страната през някой от граничните контролно-пропускателни пунктове.

Адвокат Василев сподели,че разчита на защитен свидетел,който трябва да бъде разпитан тайно.Той щял да потвърди опита за убийство срещу Малкия Роко.

 

Историята започва на 14 април 2010 г., когато петнадесетина роми нападат с бухалки Малкия Роко,известен още като Ерсун  зад сградата на ОКС в Кърджали. Повечето от нападателите са му познати и той не очаква агресия. Нанасят му удари по главата. Полицейския пост на Паспортна служба извиква автопатрул. Пристигналите служители на реда задържат двама от нападателите, колите им и бухалките като веществено доказателство. Самият Емил Христо е откаран в кърджалийската болница, където са му извършени две животоспасяващи операции. Пет дни е в кома. Шансовете му да „прескочи трапа” са били нищожни.

Вместо да останат в алреста, двамата задържани са освободени на следващия ден. Районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство. След като Ерсун представя епикризата на неврохирурзите случаят е поет от Окръжна прокуратура от там започват досъдебно производство за опит за убийство. Вместо да привлекат и разследват двамата задържани в нощта на побоя, магистратите се размотават,твърди Ерсун. Така единият от побойниците се укрива в чужбина. Срещу двамата роми все още няма повдигнати обвинения, въпреки че е установено участието им в побоя. Останалите 13 души въобще не са разследвани, въпреки,че са съучастници, заявява потърпевшия.

Ерсун праща жалби до главния прокурор Борис Велчев и до инспектората на Висшия съдебен съвет.Има обратните разписки с които го уведомяват, че писмата са получени.Но никакъв отговор.

В жалбата Ерсун посочва, че Окръжна прокуратура въобще не събира доказателства за опит за убийство. Нищо не се прави по това производство. Изводът е, че на уличените лица се оказва помощ по един недопустим начин, след като за шест месеца наблюдаващия прокурор не намери за необходимо да ги привлече като обвиняеми, заявява в жалбите потърпевшия.

В края на краищата делото влиза в Окръжен съд,като за обвиняеми са призовани Александър Маринов Христов и сина му Тончо Маринов Христов.Почти веднага Дале Али влезе в болница заради прекаран инфаркт и му бяха поставени стентове.От тогава до днес при всяко заседание на съда,той се оказва в болнично заведение.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини