Неосманизмът прави невъзможен общия прочит на българо-турската история

акад.Георги Марков

Общ прочит на балканската история на този етап не е възможен. Правили сме опити преди 12 години , но те се провалиха поради непреодолими конфликти между съседите ни. Турски и гръцки историци не се разбраха. Сърби и албанци се изпокараха. Едни срещу други се изправиха румънци и унгарци. Само ние бяхме толерантни ,но нямаше кой да ни чуе. Това заяви в Кърджали академик Георги Марков. Той каза ,че по повод годишнината от Балканската война съседите ни правят политически прочит, който е тясно вплетен в лансираната от турския външен министър Ахмед Давитоглу конвцепция за неоосманизма. Докато Кемал Ататърк заявява, че Турската република няма нищо общо с Османската империя, Давитоглу твърди точно обратното, мотивирайки геополитическите интереси на Турция,отбеляза историкът.

Пример за това, че на този етап с южната ни съседка не можем да направим общ прочит на историята е в близкия на Кърджали Одрин. Тук е мемориала на Шукри паша,командвал гарнизона по време на Балканската война.Тук се лансира тезата,че по време на войната са взети в плен 60 000 турци, които са избити. В това няма нищо вярно. Веднага след войната всички с изключение на починалите от холера се прибират по домовете. Това каза още българският учен. Той подчерта, че самият Шукри пащша е бил настанен в най-луксозния хотел в София-”България” и е бил гост на цар Фердинанд. За сметка на това 300 000 българи са прокудени от Одринска Тракия след множество кланета по време на Междусъюзническата война. Там остават едва 800 наши сънародници, но това турската историография премълчава.

Академик Марков каза още, че България не завоюва, а отвоюва земи по време на Балканската война. В Кърджалийско няма етническо прочистване. Част от турското население бяга с османската армия. Тя пък прилага тактиката на “опожарената земя” за да не остави къщи, храна и добитък в ръцете на българите. Самият факт, че след мирния договор турското население се връща в Източните Родопи, където живее и до днес е ясното доказателство, че етническо прочистване не е имало, подчерта българския учен.

Георги Кулов

Беседа в Кърджали
Автографи
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини