Решават за обходния път на Кърджали

На 4 декември, вторник, от 10,30 часа в зала 301 на областната администрация ще се проведе 13-то заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Южен Централен район /ЮЦР/ под председателството на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова. В него ще вземат участие областните управители от ЮЦР, представители на министерства, работодателски организации, общини, национално представените синдикати и др.

По предложение на Таушанова на форума ще бъдат обсъдени възможностите за финансиране строителството на обходния път на Кърджали. Проектът има определящо влияние върху регионалната инфраструктура по паневропейския транспортен коридор № 9 и свързващата инфраструктура със съседна Гърция. Неговото изпълнение ще реши важни проблеми, свързани с отклоняване на трафика от градската зона, повишаване скоростта на транзитното движение, скъсяване на времето за връзка с коридор № 9 и осигуряване безопасността на гражданите.

Заради високия обществен интерес, експерт от МОСВ ще представи актуална информация за два проекта, обвързани с качеството на околната среда – изграждането на регионално депо за отпадъци /със средства от програма ИСПА и държавния бюджет/ и интегрирания воден цикъл на Кърджали /с ПСОВ, довеждащ колектор и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа/, предложен за финансиране по ОП „Околна среда”.

По инициатива на областния управител на Пловдив Здравко Димитров ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на тунела „Троян – Христо Даново”, чрез което ще се реализира идеята за оптимална връзка между река Дунав и Егейско море, ще се преодолеят диспропорциите в транспортно-комуникационната мрежа на страната и ще създадат реални условия за развитие на туризма в ЮЦР и Северозападен район.

На заседанието ще бъде представен и проект на Регионален план за развитие на Южен централен район за следващия програмен период 2014-2020 г. Информацията ще бъде изнесена от Здравко Сечков - управител на обединение „Форум консултанти за развитие на ЮЦР“.  Представянето на документа ще даде възможност на членовете на РСР да обсъдят и предложат допълнения към него. Участие в дискусията ще вземат и представители на форум „Гражданско участие”.

В рамките на форума г-жа Десислава Драгова от Главна дирекция „Стратегическо планиране на регионалното развитие и административно-териториално устройство“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще уведоми членовете на РСР за възможността българските общини, в частност тези от Южен централен район, да кандидатстват за присъждането на Приза Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. С Етикета се удостоверява, че управлението в дадена община отговаря на определени изисквания за качество на предоставяните административни услуги.

Членовете на РСР ще получат информация и за напредъка в разработването на оперативните програми за периода 2014-2020 г. от представителите на Регионалния съвет в тематичните работни групи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини