Три хиляди души хапнаха ашуре в Кърджали, поп и мюфтия раздаваха на бедните

Три хиляди души тук и още две хиляди в областта похапнаха ашуре по инициатива на общините  Кърджали и Османгаази, Бурса. Кметовете Хасан Азис и Мустафа Дюндер заедно с мюфтията Бейхан Мехмед и енорийския свещеник отец Петър раздаваха на бедни мюсюлмани и християни от свещената храна. За пети пореден път двете общини организират честването на Деня ашуре. В действителност празника бе в четвъртък, но организаторите решиха да раздадат ашуре днес, за да може да стигнат до повече хора.

  В 11 часа до джамията бяха стоварени два казана със свещената храна, приготвени в ресторант „Русалка”. Те съдържаха порции за три хиляди души. Веднага хора наобиколиха организаторите в очакване. Кметовете на Кърджали и Османгаази изчакаха енорийския свещеник отец Петър, който имаше служба в храма „Свети Георги” за да започнат раздаването на ашурето.

 Районният мюфтия Бейхан Мехмед напомни същността на Деня ашуре. Той се чества в десетия ден на месец мухарем. Ашуре означава десет. На този ден пророка Ной/Нух/ е спасил човешкия род със своя кораб. С остатъците от храната останала на плавателния съд по време на потопа било направено ястието ашуре. На този ден са се случили много чудеса. Християни и мюсюлмани споменават за грешния плод, от който е похапнал Адам и неговото покаяние, спасява се Моисей, ражда се Христос, загиват 70 потомци на имам Хюсеин в Кербала.

  Енорийският свещеник отец Петър поздрави присъстващите на турски и български. Той припомни,че всички сме от една майка. Той припомни, че само преди месец в града е имало опит да се създаде конфликт. Ние сме част от Ориента и тук не се поддаваме на емоции. Традицията повелява да удържим на напрежението , каза отец Петър.

 Щастлив съм тук , че освен двама кметове присъстват и хора от две религии, подчерта енорийския свещеник.

  Градоначалникът Хасан Азис в приветствието си подчерта , че никъде в България не се чества деня ашуре, както в Кърджали. Всеки е дошъл по свое желание. Кърджали е хубав, толерантен град. Нашия кораб се нарича Кърджали и опитите за конфронтация няма да го потопят и след 5000 години, подчерта градоначалника. Той призова да се подкрепяме за да се спасим.

Мустафа Дюндер отбеляза че в основата на Деня ашуре лежи човещината. Затова има и толкова чудеса в този ден. Той посочи,че честването на този празник е една от многото съвместни инициативи между двете общини. Имаме много съвместни проекти в социалната и културната сфера, наблегна кмета на община Османгаази. Според него в основата на ашурето има братство, единство и взаимопомощ.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини