Цената на яйцата остава без промяна

През периода на наблюдение (7 – 14 ноември) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, съобщиха от МЗХ.

През изтеклата седмица предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,21 лв./бр. (във Велико Търново) до 0,25 лв./бр. (в Русе и Враца). Седмични колебания на цените по борсите се наблюдават единствено в Благоевград и Велико Търново – повишение с по 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер М в големите търговски вериги (ГТВ) остават в интервала от 0,27 лв./бр. до 0,30 лв./бр. (в Пазарджик и Пловдив), без изменение спрямо предходния седмичен период.

Предлагането на яйца - размер L в ГТВ е в границите от 0,29 лв./бр. до 0,34 лв./бр. Най-ниската стойност се отчита в Кърджали, а най-високата – в Разград, Русе и Силистра. Седмично увеличение на цените е налице в Търговище - с 0,02 лв./бр., Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен – с по 0,01 лв./бр., а намаление - единствено във Варна – с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) варират от 0,24 лв./бр. във Варна до 0,30 лв./бр. в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Седмични изменения на цените се наблюдават само в две области – понижение с 0,01 лв./бр. в София и покачване с 0,01 лв./бр. в Шумен.

Предлагането на яйца - размер L в ДТО е в ценовия диапазон от 0,26 лв./бр. до 0,32 лв./бр., съответно в Кърджали и София. В Кюстендил, Перник и София се отчита леко седмично увеличение на цените с 0,01 лв./бр.
Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,04 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО, като е най-висок във Велико Търново - 0,08 лв./бр. за ГТВ и 0,09 лв./бр. за ДТО.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,03 лв./бр.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини