Опасни рампи застрашават живота на хората с увреждания

Брифинг на авторите на проекта

В България съществува практика да се изграждат опасни и вредни за хората с увреждания съоръжения. Най-често това са рампи с опасни наклони, по които инвалидните колички се засилват и хората с увреждания не могат да ги овладеят. Съществуват и стъпала, които не отговарят на стандартите и също представляват опасност. Това заяви в Кърджали доц.д-р Рая Стайкова пред журналисти. Констатацията е направена в рамките на проучването на достъпността за хората с увреждания в българската община Хасково и гръцката Александруполис. Проучването е част от проекта „Достъпност за всички”, който се осъществява с европейско финансиране в граничните региони на България и Гърция.

Васил Ленчев един от авторите на проучването подчерта, че се изготвя наръчник за местните власти в двете държави за създаване на достъпност на хората с увреждания до всички институции. Много е важно да се търсят хора подходящи да комуникират за обслужването на едно гише в общините, подчерта Васил Ленчев. За конкретни предложения е полезно кметовете да привличат хора с увреждания, когато провеждат политики в техен интерес,отбеляза Ленчев.

 Когато говорим за достъпност за всеки трябва да имаме предвид, че хората с увреждания се нуждаят освен достъпност до инфраструктура и до заетост, образование, социални услуги, акцентира доц.д-р Рая Стайкова.

  Един от авторите на проекта Валентина Кордова обобщи, че в страната ни има отлично законодателство за хората с увреждания, но въпреки това все още нямаме достъпна среда.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини