Ахмед Доган в Кърджали: Казусът „Делов” ерозира държавата, трябва общ прочит на историята

„Казусът „Делов” е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и с Балканската война. Да се мисли кой е въздействал отвътре или отвън, това е неправилно зададен въпрос”. Така лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на въпроса кой продиктува отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да подкрепят посмъртното звание „Почетен гражданин” за генерал Васил Делов, предаде репортер на БГНЕС. По-късно той определи поведението на 22-ата, гласували „въздържал се”, като правилно и апелира за необходимостта от общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г.„Може би трябва да се направи семинар, за да се ограмотим всички за това, че е необходим общ прочит на нашата история, на историята на Балканите и Балканската война. Общият прочит означава не само да се съобразиш с политическата си целесъобразност, но и с другостта на съседа, с неговите проблеми. Не само да издигнеш в правило определено военно събитие, но да включиш в него и човешкото измерение, защото всяка война е свързана с много страдания, всяка война има тотален характер”, поясни Доган. „Самият факт, че този въпрос за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война по царско време, не е решен и по време на тоталитарния режим, най-малкото подсказва, че въпросът е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, но и  все още неизлечимите спомени за ужасите на Балканската война”, допълни той.Лидерът на ДПС подчерта, че съветниците от ДПС в Кърджали са постъпили правилно, „защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с нея”. Според него този въпрос трябва да се постави само на национално равнище от президента на републиката. „Дори не съм сигурен дали и парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос – от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващите принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделителни линии и за противопоставяне. От тази гледна точка казусът „Делов” е един нравствено-психологически, а не само държавнчески проблем. Дори самото поставяне на въпроса на този етап, мисля, че ерозира самата държава”, категоричен беше Доган. Той определи дебатите в различните телевизии като много неуверени. „Самите историци още не са се изказали и не са оценили събитията, свързани с Балканската война. Когато говорим за общ прочит, ние имаме нужда от едно общо преосмисляне на историята от гледна точка на всички събития, става въпрос за 5-6 държави, които са участвали в тях. И ние за пръв път в демократичен порядък правим опит да решим въпроси по-скоро с неправилно зададени принципи за търсене на нова форма на държавност в демократичното гражданското общество”.

Лидерът на ДПС се обърна с апел към журналистите „много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни и дълбинни, свързани предимно с непреодолени болки, с още неосмислени спомени от Балканската война, защото тя не само е война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на „възродителен процес”. „Ако самата журналистическа гилдия не осъзнае дълбинността на въпроса и неговата комплексност, трудно можем да бъдем съучастници със субекти в изграждането на държавност от нов тип. Така, че въпросът кой е въздействал на решението на съветниците за мен е провокативен”, подчерта Ахмед Доган и отказа да коментира скандалната декларация от изселническото дружество в Одрин.

Той отново поясни разбирането си за общия прочит на историята на Балканите. „Това означава, че всички историци от балканските страни трябва да седнат, да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени, за да зададат на обществото някакви най-общи параметри за неговото общо осмисляне като необходимост от общ прочит”.

Според лидера на ДПС напоследък се разгръща нова анти-ДПС стратегия като кампания срещу движението и тя има две измерения. „Първото е свързано с академик Георги Марков, че видите ли, ДПС е проводник на неоосманизма в България, това е чиста конструкция. На базата на определени идеи, които са в духовното пространство на различните елити на Балканите, ДПС винаги винаги е отстоявала като партия националните интереси на страната в човешките им измерения. Второ, в анти-кампанията се твърди, че ДПС е проводник на радикалния ислям във връзка с процеса в Пазарджик. Политическите сили си измислят различни сатанизиращи елементи от образа на ДПС, с цел да се захранват с енергия различните национализми във връзка с предстоящите избори. А почти всички партии ще яхнат вълната на национализма”, предупреди Доган в Кърджали.

Ахмед Доган и голяма част от лидерите на ДПС са в Кърджали за областната отчетно-изборна конференция на организацията, която е и последна за структурите в страната. В момента при закрити за медиите врати вървят разискванията по доклада на областния председател Бахри Юмер. Той е и единственият кандидат за лидерския пост.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини