Имамин идва на петъчна молитва с колело

Всеки петък имаминът на джамията в ардинското село Млечино Тахир Тахир изминава 20 километра с  колело от Башево, за да отслужи традиционния намаз (молитва) в религиозния храм. Идеята му хрумнала от популярния български филм през 70-те години на миналия век „Селянинът с колелото”. В началото на годината си купува  стар велосипед от пазара в Кърджали, за да се придвижва. Споделя, че е много по-здравословно и удобно от автобусния транспорт.

Всяка седмица на традиционната петъчна молитва идват около 30 души от района, предимно възрастни, казва имамът Тахир Тахир. Притеснен е, че през последните години младите хора рядко посещават джамиите. Понякога боледуваме, налага се да пътуваме и трудно намираме кой да ни замести, казва още той.

Джамията в Млечино е построена в началото на миналия век. Оборудвана е с озвучителна система. Остарялата дървена дограма е подменена с PVC. Молитвените килими са дарени от бизнесмена Метин Мурад от белгийския град Антверпен, споделя имамът Тахир. Дано скоро да се направи ремонт на покривната конструкция.

Тахир Тахир е роден през 1954 година в Башево. Дълги години е бил магазинер на местния селкооп. Въпреки че има основно образование, е изучил арабския език писмено и говоримо. Над 10 години е бил ходжа по време на Рамазана в махала Шума и медресето в Долно Прахово.

През младините си е проявявал голям интерес към спорта. Помни наизуст резултатите от  всички финални мачове на европейските и световни първенства по футбол. Фен е на естрадните песни от 70-те години на миналия век. Любимите му певци са Лили и Мими Иванова, Емил Димитров, Борис Гуджунов, Георги Минчев, Бисер Киров, Орлин Горанов.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини