Юксел Исмаил отпразнува половинвековен юбилей

Юксел Исмаил, председател на настоятелството на ардинското читалище „Родопска искра”, посрещна 50-годишния си юбилей в събота в ресторант „Перла” със семейството си и над 100 приятели, сред които читалищни и обществени деятели, бивши депутати, спортни легенди, учители, кметове на населени места. Всички те дойдоха да изразят своето уважение към човека, активния политик, културния, спортния и обществен деятел на Ардино Юксел Исмаил. Рожденникът получи много цветя,  подаръци и пожелания от гостите на тържеството.

Тук бяха бившият народен представител във Великото Народно събрание и председател на фондация „Истикбал” Нуреддин Мехмед, Вицепрезидентът на Международната федерация по тенис на маса Димитър Караиванов и Ахмед Дауд от Момчилград, както и много други.

От самото начало на демократичните промени у нас, та досега, Юксел Исамил за 6-ти пореден мандат е в местния общински съвет, за което кметът на oбщина Ардино Ресми Мурад връчи на юбиляра  Знака на общината. „Юксел Исмаил винаги е имал адекватна позиция по всички важни въпроси в местния парламент, което със сигурност му е помогнало да се задържи толкова дълго във времето като общински съветник. Пожелавам му още дълго да бъде сред нас като общественик. Да се занимава с това, което обича - с култура, спорт. Да бъде винаги сред хората”, заяви Ресми Мурад. Той прочете  и поденесе на юбиляра поздравителен адрес от името на Общинската администрация и Общинския съвет в Ардино.

Зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев заяви: „Юксел Исмаил  израсна като добър управленец в Настоятелството на Читалище „Родопска искра”. Изяви се и като солист и художествен ръководител, представяйки на най-високо равнище местната музикална култура на празника на София (17 септември) преди две години - събитие, предавано пряко по Канал1 на БНТ. Да не секват енергията и апостолският му дух в обогатяването на културния живот в града и общината!”

Секретарят на читалище „Родопска искра” Леман Кочева говори за огромното сърце на  Юксел Исмаил:  „Той е от хората, които ще извадят от джоба си и последния лев, за да го дадат на някой в нужда”, подчерта Кочева. От името на духовното средище тя подари на юбиляра картина, изобразяваща родната му къща в Ябълковец.

„Ако перифразираме старата мъдрост „Истинската любов не хваща ръжда, както скъпоценните метали” в „Истинското приятелство не хваща ръжда”, ще разберем колко е истинска тази фраза. След 25 години отново се срещам със своя скъп приятел, и установявам, че в нашата дружба няма  и “петънце ръжда”. Пожелавам му нашето приятелството да не бъде подвластно на времето, да продължава да блести, както досега”, заяви бившият преподавател по български език и литература в Ябълковец Георги Георгиев, който пристигна специално от Панагюрище за половинвековния юбилей на приятеля си.

Сърдечни поздрави към юбиляра отправиха членовете на Сдружението за приятелство и културен обмен “Родопите”– Смолян, които му пожелаха здраве, дълголетие и творчески успехи. Те му благодариха още за това, че е организатор на съвместните културни прояви между двете общини. Председателят на Сдружението Магдалена Заимова лично поздрави рожденика с популярната македонска песен „Лудо младо”.

Ръководителят на групата за стари градски песни Донка Ганчева поднесе скромен подарък на юбиляра с пожелание за здраве, творчески успехи и ентусиазъм, както и много късмет в живота. Тя подчерта, че от 14 години работят съвместно. „Имали сме много хубави моменти, дано и за напред да ги имаме”, заяви Ганчева.

Вицепрезидентът на Международната федерация по тенис на маса Димитър Караиванов отбеляза, че Юксел Исмаил за тях все още е второкласник, тъй като тепърва е навлязъл във ветеранския спорт. „Но само за две години той стана два пъти шампион на Международния турнир по тенис на маса за ветерани във възрастовата група за аматьори между 40 и 50 години в Турция, което много ме радва. Пожелавам му още много пъти да стане първенец не само в южната ни съседка, но и в България, както и на европейски и световни първенства”, каза още Караиванов. От името на всички тенисисти-ветерани, и най-вече от името на председателя на федерацията - олимпийската шампионка Здравка Йорданова, той пожела на съотборника си здраве, късмет и успехи.

От името на селските управници кметският наместник на Еньовче Недко Узунов също поздрави рожденика. „Той е пример за човек, който никога не спира да търси вдъхновение в културата”, заяви Узунов.

Читалищният деятел и художник Сейфи Халилов подари на рожденника своя картина със сюжет - есен в родното му село Ябълковец. Пожела здраве, дълголетие и да не забравя откъде е направил старт в живота си.

90-годишният Георги Терзиев сподели, че познава Юксел Исмаил още когато е бил читалищен секретар в родното си село преди 30 години. Според него той е един упорит деятел в областта на културата.

Поздрав към юбиляра отправи и ръководителят на фолклорна група „Родопчанка” Светла Семерджиева. С пожелание да запази устрема и младия си дух, за да бъдат още дълги години заедно в съвместните им усилия за съхраняване и развиване на местния фолклор.

От своя страна Юксел Исмаил поздрави първо всички мюсюлмани по повод празника Курбан Байрам. Изказвайки сърдечните си благодарности за милите думи по негов адрес, той спомена любимата си фраза – “който иска да бъде приеман като разумен човек, три неща не трябва да прави: никога, на нищо да не се учудва; никога да не скучае и никога да не се оплаква”. „През целия си живот съм се стремял да правя тези три неща”, уточни рожденникът. Той поздрави присъстващите с няколко турски и български песни.

За доброто настроение на гостите се погрижиха големият майстор на саза Фахри Нур от момчилградското село Звездел, музикантът Ергюн Мюмюнов и оркестърът за местен турски фолклор. Извиха се весели и кръшни хора.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини