Стотици празнуваха Курбан Байрам в Ардино

Над 500 мюсюлмани се събраха днес на намаз (празнична молитва) в централната джамия в Ардино за Курбан Байрам. Молитвата бе обявена за 08.26 часа, но час преди това религозния храм вече беше пълен с вярващи. Сред тях бяха кметът на общината Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям и секретарят инж. Кемал Алиев.

Преди да започне молитвата имамът Орхан Якуб припомни основните ценности в исляма и даде наставление за провилното изпълнение на жертвения ритуал-курбан.

Според традицията  месото от курбана се разпределя на три части, като едната се заделя за себе си и гостите, втората се раздава на близки и съседи, а третата – на бедните.

„Курбанът е израз на благодарност към Всевишния за дарените от него блага.Той е взаимната прошка между хората”, каза в обръщението си към вярващите имаминът на ардинската джамия. От името на Рушен Риза, зам.-председател на ДПС той поздрави всички с настъпването на празника Курбан Байрам. След края на молитвата на излизане мюсюлманите дариха пари за джамията и милостиня на бедни и нуждаещи се.

По повод най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам ръководството на ДПС в Ардино закла два овена. Месото на жертвеното животно ще се раздаде на социално слаби и нуждаещи се мюсюлмани от района.

46-годишният изселник от шведския град Гьотеборг Юксел Емин за втори път присъства на молитва в Ардино. „Повече от 23 години живея в чужбина, но не всяка година намирам възможност да дойда в родния си край, за да празнувам Курбан Байрам заедно с родителите си. Тук се срещам още с приятели и близки. Нали го рекли „Планина с планина се не среща, човек с човек се среща”, споделя Юксел Емин.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини