Байрямът настъпи, богомолци го посрещнаха в 340 джамии в областта

Кметът Хасан Азис дава традиционната милостиня

   Имамите в 340 джамии и месчиди в Кърджалийско обявиха тази сутрин в 8,25 настъпването на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Села и градчета в Източните Родопи бяха опустели, защото мъжете бяха на празнична молитва. Стотици се бяха събрали в двора на джамията в Кърджали. Тя се оказа тясна за богомолците. Мнозина от тях бяха принудени да се кланят на одеала ,застлани в двора на храма. Някои си носеха молитвени килимчета. Много от богомолците изчакаха приветствените слова и проповедите прави, защото земята ги изпиваше от студ.

  Проповед за същността на празника Курбан байрам произнесе председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед. Той отбеляза, че този ден се празнува в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим, който бил готов да принесе на Аллах сина си. Бог го спрял и му пратил за това коч. Затова на този ден всички мюсюлмани по света, колят жертвено животно.

  Приветствие към богомолците отправи и кметът на Кърджали Хасан Азис. Той отбеляза , че мюсюлманите в страната преживяват тежки дни. Трябва да сме толерантни и единни, препоръча градоначалникът. Той призова вярващите да бъдат верни на родината си България.

  Още от ранни зори дворът на джамията бе окупиран от тумби роми. Те очакваха богомолците да излязат от храма за да поискат милостиня, каквато по традиция мюсюлманите дават на бедните. Много от тях накачиха кмета Хасан Азис. Той им раздаде стотинки и бомбони. Талисманът на Кърджали Краси поиска пари от лидерът на ГЕРБ в Джебел Мюмюн Исмаил. ”Герб не дават пари”, провокира го момчето. Мюмюн Исмаил го опроверга, като пусна в дланта му едра монета.

 След молитва вярващите се отправиха към домовете си за да принесат жертвено животно. По традиция се събират семействата, младите се прибират в дома, от който са излезли. Те искат прошка от по-възрастните, като се започва от дядото и бабата.

  Месото от жертвеното животно се разпределя на нечетен брой 3,5,7,9 парчета и се раздава на бедни и съседи.

Тази година във всички районни мюфтийства на страната ще бъдат принесени в жертва по 9 големи животни. Месото от тях ще бъде раздадено на бедните, които нямат възможност да заколят курбан, каза за Кърджали бг вести председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.

Георги Кулов

 Фирма „ЕSCOM” и сайтът Кърджали бг вести се присъединяваме към поздравленията към нашите съграждани мюсюлмани по случай настъпилия празник Курбан Байрам!

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини