Творците от Дома на културата взривиха кърджалийската публика

Триумф

Самодейците от Дома на културата взривиха кърджалийската публика снощи.  Залата се оказа тясна да побере всички желаещи, дошли да чуят празничния концерт на артистите от дома и самодейците. Проявата бе посветена на вековния юбилей от Освобождението на Кърджали и шестдесетгодишнината от създаването на Дома на културата.

 Вашето дело е непреходно, каза в приветственото си слово кметът на Кърджали Хасан Азис. На всякъде по света кърджалийци носят духа, който им вдъхнахте вие с вашето творчество. Домът е символ на културата на кърджалийци, отбеляза градоначалникът.

В приветствен адрес до творците областният управител Иванка Таушанова ги призова да продължат да летят с крилете на творчеството.

 Концертът започна с изпълнение на детския струнен оркестър с ръководители Петър и Стефка Филипови. Фрагменти от оперети,станали любими на публиката прозвучаха в изпълнение на артистите от Дома. Отново се открои примата Иванка Христева. Млади таланти показаха умения в свиренето на китара и роял. Самодейни танцови състави обраха овациите. Песента „Излел е Дельо хайдутин” ни понесе към висините на свободния дух.Фирмата ни ESCOM имаше своя скромен принос.В симфоничния оркестър свири колегата ни Николай Митов.

 В края на концерта кметът Хасан Азис връчи специален плакет на директора на Дома на културата Васил Василев. Той подари модерен смесителен пулт за озвучаване. Областният управител Иванка Таушавнова дари мултифункционално копирно устройство. Кошници с цветя украсиха сцената. Творците бяха най-щастливи от овациите на публиката.
Историческите факти сочат, че през октомври 1952 година се открива новопостроената сграда на Дома на културата, най- представителната тогава в града. За тържеството е поканена операта от Стара Загора със спектакъла”Евгений Онегин”.След откриването й се създават и развиват множество форми за художествена самодейност – самодеен оперетен театър, музикално-танцов ансамбъл, школа по изкуствата за деца и юноши, създадена на базата на утвърдените детска музикална и балетна школа, на театралната студия и кръжока по живопис. През годините през формациите са минали хиляди изпълнители. Възпитаници на Дома на културата са световноизвестният кларнетист Иво Папазов, балетният режисьор Хикмет Ахмедов, ректорът на Музикалната академия в Пловдив проф. Славчев.
Снощи кърджалийци можаха да си спомнят за отделни моменти от 60-годишната история на Дома на културата, чрез 120-минутния документален филм по сценарии и редакция на Игнат Пейчев, обработен и монтиран от Ангел Бозуков.
Филмът вече може да бъде видян на интернет страницата на община Кърджали, посветена на 100 годишнината от Балканската война, линк „Видео”-http://100godini.kardjali.bg/?pid=7.

Кърджали бг вести

Дух
Николай Митов от ESCOM
Детският струнен оркестър
Иванка Христева
Оперетният състав
Виртуозност
Настроение
Във вихъра на танца
Да потропнеме хорце
Самодейки
Излел е Дельо Хайдутин
Синхрон
Кметът поздравява творците
Връчването на наградата
Васил Василев с плакета
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини