Ето как спря кампанията Fairplay. Така вече е честно

Националният съвет за саморегулация (НСС) се е произнесъл: кампанията Fairplay на bTV не е подходяща за деца, злоупотребява с насилие и подтиква към незаконна саморазправа.

Етичната комисия към НСС е приела и 4-те жалби срещу БТВ за основателни. Решенията на НСС за задължителни за неговите членове, вкл. бТВ. Ето какво се казва в решението на Етичната комисия:

„Етичната комисия намира и четирите жалби за основателни по отношение на нарушение на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България.” 

"...Сценарият на клиповете ясно внушава, че незаконното сваляне на филм е все едно да ти откраднат храната от хладилника, като преди това влязат незаконно в къщата. В другия сценарий незаконното сваляне на песни е приравнено с кражба на автомобил. И в двата случая „провинените граждани“ приемат мълчаливо противозаконните деяния, защото „така е честно“. В случая използваният подход не отговоря на високите претенции за обществена справедливост и уважение към труда на творците със свободни професии..."

Цялото решение можете да четете тук.  То е от началото на октомври, но стана известно вчера, когато  един от четиримата, пуснали жалби срещу "феърплея", Бойко Николов, публикува подробностите в блога си.

Ето сега вече е честно, въздъхна мрежата.

Малко предистория

В жалбата си до НСС в началото на август блогърът пише: "...тази рекламна кампания, не учи младото поколение, че всеки труд се заплаща и че, всеки носи отговорност за действията си, каквато трябва да е реалната цел на кампанията, а напротив: когато направим нещо лошо, няма съд и закони, независимо дали сме виновни или не, а съществува чиста саморазправа и кражбата е нещо нормално"

Още по-детайлна в юридически аспект е другата жалба, част от която блогърът публикува: 

"Освен склоняването към престъпления, чрез него (клипа) се опитва да бъде поставен знак на равенство между две противоположни деяния – едното разрешено от закона, а другото – наказуемо с принудително лишаване от свобода. При кражбата има отнемане на собственост, която собственикът не може да използва повече, а при тегленето – не. Поради това тегленето не може да се квалифицира юридически като кражба – и не се смята за такава от никой закон. Още повече, при кражбата има действия спрямо физическа собственост, а при тегленето – спрямо интелектуалната. Това са две коренно различни неща, които имат напълно различен правен режим, а и за тях важат съвсем различни закони.

Явно според БТВ кражбата на кола е нещо нормално и даже, заслужаващо пропаганда като отговор на… например на тегленето на музика на същия този без известен певач?!?!, се казва в жалбата.

Тегленето на музика и филми и други авторски творби за собствена употреба и с нетърговска цел, е изрично РАЗРЕШЕНО и определено не е престъпление. За справка Закона за авторското право и сродните му права (виж чл.25, ал.2).

Кражбата е престъпление по НК (чл. 194, ал. 1) и се наказва с лишаване от свобода до 8 години. Героят в клипа, Криско, всъщност се оправдава, че няма намерение да открадне колата на жената, а само да се повози на нея. Това се нарича „противозаконно отнемане на МПС”. И също е престъпление по НК (чл.346). Наказанието и там е затвор …. плюс конфискация на имущество. Внушението, създадено от клипа, че краденето/отнемането на кола „е честно”, т.е. нормално, законно и обществено приемливо, може да бъде разглеждано като подбудителство, което също се води престъпление по НК (чл. 20, ал.3)”, продължава авторът."

Разбира се вече знаем какъв е финалът на цялата тази история, перипетиите от която можете да проследите на блога на Бойко Николов

Кампанията така или иначе беше спряна. Веднъж призната за нанасяща вреда, логичен е въпросът как медията ще поправи щетите.

Ако не го стори, все едно си е признала, че каквото и да върти в праймтайма, значение (вреда/полза) няма. Или че не поема отговорност за съдържанието, или че не зачита решенията на НСС.

И една поука от всичко това. Излиза, че жалбите действат. Поне понякога. Не е ли чудесно?

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини