5,65 лв./кг за пилешко месо в Кърджали

През анализирания период (3 - 10 октомври 2012 г.) средните цени на пилешко месо за страната остават около нивата от предходната седмица.За наблюдавания период предлагането на замразено пиле на борсите в страната е в ценовия диапазон от 3,33 лв./кг (Добрич) до 5,00 лв./кг (Разград). В преобладаващата част от областите се наблюдават леки седмични изменения на цените на едро в двете посоки, като в повечето случаи замразеното пиле поевтинява. Седмичното понижение на цените е в рамките на 0,3 - 2,4%, най-чувствително във Варна. Поскъпване на продукта от 0,3 до 4,1% е регистрирано в шест областни центъра, най-значително в Русе. В резултат, средно за страната, цената на едро на замразеното пиле, бележи понижение с около 0,2% спрямо предходната седмица до 4,09 лв./кг.През анализирания период средната цена на дребно на замразено пиле за страната в големите търговски вериги (ГТВ) нараства незначително спрямо предходния период (с 0,2%), до 4,68 лв./кг. По области, цените в големите супермаркети се движат в границите от 4,29 лв./кг (Бургас) до 5,14 лв./кг (Перник и София). В пет от областите замразеното пиле поскъпва, най-чувствително в Разград, Русе и Силистра (с по 2,3%). Само във Варна и Добрич продуктът поевтинява, съответно с 5,2 и 1%. Разликата между цените на едро и тези на дребно на замразеното пиле в ГТВ варира от 0,24 лв./кг в Благоевград до 1,42 лв./кг в Добрич. И през тази седмица цените на продукта в ГТВ на област Разград са по-ниски от тези на едро с 0,56 лв./кг.В по-малките търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пиле продължават да са в интервала от 4,08 до 5,63 лв./кг. Най-евтино се предлага охладеното пиле в ДТО в Силистра, а най-скъпо - в Ловеч. Само в две области цените на дребно в ДТО претърпяват промяна спрямо предходната седмица. В Благоевград се отчита поевтиняване на продукта с 4,1%, а в Шумен - поскъпване с 1%. Маржът между цените на едро и тези на дребно в ДТО е най-значителен в Добрич (1,67 лв./кг), а най-малък - в Ямбол (0,18 лв./кг). В Разград цените в малките магазини са по-ниски от тези на едро с 0,90 лв./кг.Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ГТВ за периода е с 2,5% по-ниска от тази в ДТО.
През периода на наблюдение средната цена на едро на охладеното пиле за страната намалява с около 0,4% спрямо предходната седмица, до 4,91 лв./кг. По области, цените продължават да се движат в диапазона от 4,10 лв./кг до 5,27 лв./кг, като отново в Търговище е регистрирана най-ниската цена за седмицата, а във Враца - най-високата. В четири области цените на едро отбелязват седмично понижение в рамките на 2,9 - 3,9% (Благоевград). Продуктът поскъпва единствено в Русе - със 7,1%.
Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) бележи леко увеличение с 1,2% спрямо предходния период, до 5,26 лв./кг. По области, цените се движат в диапазона от 4,87 лв./кг (Враца и Монтана) до 5,65 лв./кг (Кърджали). Увеличение на цените в рамките на 7,2 - 9,2% се регистрира в пет области, най-значително в Разград, Русе и Силистра. В други четири области продуктът поевтинява с между 0,1 и 2,9%, най-чувствително в Шумен. Средната цена на дребно на охладеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на ниво от 5,46 лв./кг. По области, стойностите продължават да варират от 5,03 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 6,15 лв./кг (Благоевград). Единствено в по-малките магазини на София се наблюдава седмично изменение - повишение с 2,9%. За наблюдавания период средната за страната цена на охладеното пиле в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с 3,8%.През тази седмица най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно на охладеното пиле е регистрирана за ГТВ в Силистра (1,09 лв./кг), а за ДТО - в Благоевград (1,15 лв./кг ).

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини