Бивш селски кмет удари 180 кила глиган

С добра слука започна новият сезон за лов на диви прасета за дружината в ардинското село Млечино. Още на първата гонка в неделя в местността „Чайдере”край Левци, авджиите повалиха 180-килограмов глиган. Прасето, подгонено от кучето на Салим Али, тръгнало направо срещу Джемил Исмаил, който дебнел на пусия. С два последователни изстрела от около 40 метра Джемил ранил задния му крак, след което освирепялото животно се втурнало към другата пусия, където 68-годишният Хидает Али с четири точни изстрела го повалил на място, разказва председателят Акиф Местан.

Глигите на убитото прасе в „Чайдере” са били над 20 сантиметра и имали трофейна стойност, но при повалянето са били счупени. Хидает Али за пръв път отстрелва толкова голямо диво прасе. Надява се това да не е последният му удар. Той е бивш кмет на селото и повече от 15 години е член на местната ловна дружина.

Глиганът бе разфасовано на 15 парчета, за всеки от групата по един пай. По традиция главата и черния дроб остават за ловците, отстреляли прасето.

Това е поредния голям глиган, който се среща в Млечинския край. Припомняме, че през 2008 година в землището на Червена скала председателят на ловна дружина „Млечино” Акиф Местан отстреля едно от най-големите глигани в България. Животното тежеше над 310-килограма, а глигите му бяха над 28 сантиметра.

Изключително големият дивеч беше оценено с четвърто място на Международното ловно изложение в Братислава.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини