Походът по стъпките на освободителите тръгва от Пчеларово,младите ще учат историята

Паметникът на ген.Делов в Кърджали

Походът по стъпките на българската армия е една от най-значимите инициативи за отбелязване на 100 годишнината от освобождението на Кърджали и областта.

Мероприятието е включено в Националния план за честванията на Балканската война
   Организатори: Областна администрация, Военен клуб, РИО, Туристическо дружество - Кърджали и партньор ГПЧЕ "Христо Ботев". Това съобщи за Кърджали бг вести шефът на Военния клуб в Кърджали и съорганизатор на проявата Ани Иванова.Тя подробно оповести програмата на мероприятието,която прилагаме. 

Тръгване от стадион „Дружба” гр.Кърджали в 09.00 ч. до с. Пчеларово.

Пешеходеният преход започва от началото на с. Пчеларово до паметника на загиналите през 1912 – 1913 год. от където са започнали бойните действие за освобождението на гр.Кърджали.

В 10.00 часа е начало на тържеството.

Ще има програма от ГПЧЕ „Хр.Ботев” – гр. Кърджали, която включва:Кратко въведение с патриотичен стих,представяне на паметника,поднасяне на венец от участниците в похода,почитане на паметта на загиналите с едноминутно мълчание,слово,туристически поздрав към участниците в похода.В 11.30 ч. Е предвидено тръгване от с. Пчеларово за гр.Кърджали. 12.00 ч.  пешеходен преход от стадиона до паметника на генерал Делов – освободителя на Кърджали.В 12.30 ч.е началото на тържеството. Предвидено е изнасяне на програма от СОУ „Отец Паисий” гр.Кърджали,  която включва:Кратко въведение с патриотичен стих,представяне на паметника,поднасяне на венец от участниците в похода,почитане на паметта на загиналите с едноминутно мълчание,слово – подполковник Евгени Енчев – началник Областен военен отдел,туристически поздрав към участниците в похода.

        В 13.00 ч.е предвидено  тръгване за национален ученически лагер за военно обучение с.Широко поле.Ще се състои пешеходен преход от разклона за с.Широко поле до лагера.Предвиден е обяд, построяване на палатков лагер, военни игри,      вечеря и нощуване.

 В 09.00 ч. е планирано тръгване от с.Широко поле за Момчилград.

         От 10.00 ч. започва Пешеходен преход от началото на града до паметника- костница на загиналите в руско-турската и Балканската война и Бюст-паметника на генерал-майор Никола Генев – командир на кърджалийския отряд при освобождението на гр. Момчилград 1912 год.

         В 10.30 ч. е Началото  на тържеството. Планирано е изнасяне на програма от СОУ „П.Р.Славейков” – гр.Кърджали.

В  12.00 ч. се тръгва от Момчилград за Маказа.В  13.00 ч. започва пешеходен преход до паметника на загиналите през 1912 г. при Маказа.

        В 13.30 ч. е начало на тържеството.  Изнасяне на програма от СОУ „Васил Левски” гр.Крумовград.В15.00 ч. е предвидено тръгване за гр. Кърджали.

         В 16.00 ч.започва пешеходен преход от Автогара – Кърджали  до паметника на Освободителите.

     Включват се представителни отряди на училищата от гр.Кърджали.

         В 17.00 ч. е началото на тържеството.

      Поднасят се  венци.Почитане паметта на загиналите с едноминутно мълчание. Слово ще произнесе бригаден генерал Петров

       Закриване на церемонията.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини