ГЕРБ си пазарува Маказа, скандалът се разраства, стига до парламента

Йорданка Гочева

Парламентарната група на Коалиция за България ще внесе питане в Народното събрание за търговете с компенсаторни бонове и предстоящата продажба на пасища мери и ливади в Кирково.Повод за питането е публикация на Кърджали бг вести, която разкри  далаверата на властимащите, които се стремят да изкупят на безценица земите край Маказа. Още преди три месеца експерти от земеделското министерство са агитирали местни активисти на ГЕРБ да купуват евтини компенсаторки за да участват в търговете за земи в община Кирково.

Ще припомним че Кърджали бг вести писа как управляващите врътват далавера със земите в община Кирково,заради предстоящото отваряне на пътя през Маказа. За продан с компенсаторни бонове са предложени 10 588,643 дка мери,пасища и ливади в землищата на кирковските села,които са в непосредствена близост до транспортен коридор № 9. Той осъществява връзката с Беломорието. Количеството предлагани за продан държавни земи в Кирковско е една десета от обявените за търгуване от министър Мирослав Найденов държавни имоти. Няма друга община в Кърджалийско,в която да се предлагат толкова мери, ливади и пасища на търг. За сравнение в община Крумовград за продажба са обявени 1587,852 дка, в Черноочене-598,140 дка , Ардино-817,471дка, Джебел-297,316 дка.

Обявените търгове в Кърджалийско "случайно" съвпадат с активизиране на търговията с компенсаторни бонове на фондовата борса. На 18 септември неизвестно лице закупи ценни книжа на стойност 12 млн. лева. Ще припомним, че държавата обезвъзмезди с компенсаторни бонове хиляди земеделци, на които не можеше да върне земите в реални граници. Имаше периоди, в които интерес към компенсаторните бонове нямаше и цената им бе паднала до 25 стотинки на брой. Сега тя достигна 82 стотинки.

За всички е ясно, че тези,които притежават по голямо количество от книжата ще имат по голям шанс за закупуване на апетитните земи,от обикновените хора разполагащи с ограничено количество.

Опитахме се да разберем повече за гласените търгове в община Кирково от шефката на областната дирекция "Земеделие" Йорданка Гочева. Тя категорично отказа да дава информация и да коментира условията за продажбите. Това ни кара да си зададем въпроса дали Гочева не е гузна. Защото според заповедта на министърът на земеделието Мирослав Найденов областните дирекции "Земеделие" предоставят информацията на ведомството за държавните земи, които подлежат на продажба. Найденов изрично се разпорежда цялата процедура да "се разгласи, чрез средствата за масово осведомяване". Нашето предположение се потвърди. Ден след нашата публикация Гочева излезе в местен вестник и обяви на всеослушание, че земите в Кирковско не били атрактивни и че голям интерес не се очаква.

Вчера лично министър Мирослав Найденов опроверга Гочева. Той съобщи, че най-голям е интересът към предлаганите мери, пасища и ливади в Кърджалийско.

 Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини