Нежната сила в големия бизнес

Макар да сме в 21-ви век, все още се усеща някаква полова дискриминация, що се касае до йерархиите в компаниите. Наскоро дори ЕС бе загрижен за ниския процент от дами на ръководни позиции в големите компании и предложи мястото им да бъде гарантирано с квота (или казано по друг начин – 40% от ръководните позиции във фирмите да бъде предоставено на нежния пол).

Уви, вече девет държави се обявиха срещу това предложение, а сред тях е и България.

Все пак това не означава, че не можете да имате за шеф една дама. И, ако това се случи, трябва да сте наясно с какъв тип шеф точно си имате работа.

Според economictimes.indiatimes.com босовете с пола биват три вида:

Кралицата:

Тази специфична шефка може да бъде описана като властна и перфекционист. Тя се отличава с безупречно облекло и аура и откъдето и да мине, куп глави се обръщат след нея. Тя е дистанциран и труден управник, защото смята, че всички са под нивото ѝ. Не взима участие в ежедневните офис-дискусии, нито взима отношения в офис-политика.

Ако имате такава шефка с добър нрав, то поне ще се научите на респект и то към човек, който го заслужава. Ако обаче тя е зла, то най-вероятно ще се превърнете в революционер във фирмата, защото няма да можете дълго да понесете киселото ѝ поведение и язвителни бележки.

Грижовната:

Тази жена е винаги се грижи за служителите си като майка-орлица. Предлага им да ги закара до дома им, да ги изведе на обяд или дори ги пуска в почивка, когато някое от децата им има рожден ден или някакво събитие в училище/детската градина. Тя изисква 100 % лоялност от своите подчинени и го прави посредством загриженост и майчински съвети.

Грижовната шефка си има фаворити и се меси в офис-политиката, като заема страна.

Единствената жена в мъжкия свят :

Тази жена смята, че може да комбинира най-доброто от двата пола и едновременно да бъде твърда, женствена, независима и секси. Тя вярва, че е трудно да бъдеш жена в един мъжки свят и иска всички да минат по пътя, който тя е извървяла до върха. Никой не си тръгва от офиса, преди тя да го е направила и точно тази дама е човекът, който прави важни срещи късно в петък вечер.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини