Холандски политик: Не застроявайте зелените площи в Кърджали

Марсел Хаутзахер

    Властите в Кърджали да не позволяват застрояването на зелените площи в града и около него. Да се презастрояват части на града, където това е възможно , но да се пази природата около Кърджали, която е изключително красива. Това препоръча в Кърджали Марсел Хаутзахер-регионален политически ръководител по „Зелена политика,отдих и туризъм” на Регион Хага,Холандия. Той подчерта, че в Хага в миналото са си позволявали да строят жилищни сгради в околностите на града, унищожавайки природата. Сега 80 на сто от новите сгради се градят върху руините на стари постройки.

  Марсел Хаутзахер подписа в присъствието на народния представител Цвета Караянчева и на журналисти меморандум за сътрудничество с областния управител Иванка Таушанова. Регион Хага и област Кърджали ще си сътрудничат по проект „Правото на добро управление и добра администрация-гарантирано право на гражданите в област Кърджали”. Той се изпълнява и финансира по оперативната програма „Административен капацитет”. Общата цел на проекта е да се подобри управлението на областта в сферата на екологията и водите,земеделието и туризма . Предвиждат се два семинара в Кърджали и Хага и една кръгла маса с участието на експерти от областната и общинските администрации,представители на експерти от централната изпълнителна и законодателна власт. Холандците ще помогнат да се изготви оценка за механизма на взимане на решения в сферата на околната среда и водите, земеделието и туризма в нашата област.След това ще се изработи модел за управление, зачитащ мнението на гражданите,бизнеса и неправителствените организации. Ще се създадат три обществено-консултативни платформи в областта на екологията, земеделието и туризма.

Няма да пестим критики ще бъдем напълно откровени. Градът ви може да бъде още по красив и хората заслужават това, каза гостът от Холандия. Той сподели, че както в Кърджали така и в Регион Хага се полагат големи усилия да се балансира между интересите на гражданите и на бизнеса, които често са противоположни по отношение на опазването на околната среда.

Георги Кулов

Подписване на меморандума

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини