Млади кърджалийци ни представят на Европейската нощ на учените

Джансуа Али

Кърджали представен на Европейската нощ на учените в София

Кърджали ще бъде солидно представен в Националния конкурс за ученици и студенти по време на Европейската нощ на учените в София  на 28 септември. Това стана ясно след обявяване на списъка на финалистите на конкурса за проекти. Двама от финалистите са ученици от СОУ „Петко Рачов Славейков” – Джансуа Али от 12 клас и десетокласникът Иван Герганов. И двамата са участници в школата по математика с ръководител Вълчо Милчев. Джансуа участва с тема по геометрия, а Иван – по комбинаторика.

Общо 15 проекта на ученици и студенти стигнаха до финала. Те са от София, Пловдив, Варна, Русе, Кърджали, Казанлък и Монтана. По регламент в конкурса имат право да участват ученици и студенти до 20-годишна възраст. Те се състезават в следните направления: Информационни и комуникационни технологии; Математика; Химия; Екология и Биология; Медицина; Физика; Инженерни науки; Социални науки.

Нашите представители Джансуа и Иван бяха сред първенците на Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика, състоял се през април по време на 41-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България., а през август участваха в Националната лятна изследователска школа по математика и информатика.

Иван Герганов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини